Fortsätt till huvudinnehåll

Bokprovningen i Varberg

Igår var jag på Bokprovning i Varberg. Svenska barnboksinstitutet turnerar med Bokprovningen för att fler ska få möjlighet att ta del av föreläsningarna "live". Sympatiskt tycker jag, då mycket av litteraturlivet är centrerat till huvudstaden.

Bokprovningen presenterar trender ur föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker och 2015 var ett mörkt år ... Inte gällande utgivning dock, det var återigen ett rekordår med 2089 barn- och ungdomsböcker! En svindlande siffra som signalerar att boken sannerligen lever. Jag hoppas bara att alla dessa böcker hittar sina läsare ...

Några av anledningarna till den ökade utgivningen tros vara att böcker för barn och unga säljer bra, det har blivit billigare att trycka böcker, det finns fler förlag och att egenutgivningen har ökat. Även Pisa-undersökningen nämndes som ett möjligt skäl och visst har barn och ungas läsning diskuterats otroligt mycket de senaste åren.

Vad var det då som var så mörkt? Jo, innehållet i böckerna! Dystopier, skräck, våld och psykisk ohälsa är ämnen som blivit allt vanligare i främst ungdomsböcker, men även i kategorin 9-12 år. Annat som Bokprovningen snappat upp var att övernaturliga inslag fortfarande är en stark trend, att tvillingar är inne och att hus har en central roll i många böcker. Djur är alltid populärt och så även 2015. Där bidrar jag ju själv med min nya serie Djurdoktorn ... Våld och fantastik har jag däremot inte skrivit ännu.

Det var intressant och roligt att lyssna till SBI:s föredragning och dessutom träffade jag en massa bekanta kulturmänniskor, vilket alltid är trevligt!

Kommentarer