Fortsätt till huvudinnehåll

Varför lättläst?

I morse lyssnade jag på podden Bladen brinners sjätte avsnitt som bland annat handlar om lättläst litteratur. Faktiskt besöker man mina förlag, Nypon och Vilja, och intervjuar författarkollegan Mårten Melin. Lyssningen gav mig inspiration till ett inlägg om lättläst ...

Jag skriver böcker för barn som är precis i början av sin läsutveckling, som serierna om Tage på camping och Djurdoktorn. Men jag skriver även böcker för ungdomar och vuxna som ännu inte fått flyt i sin läsning, exempelvis Mer än bara fotboll, Elsa i London och serien om Emmas liv.

Alla människor behöver lära sig att läsa. Det är genom läsningen vi utvecklar vårt språk. Med språkets hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed kan vi göra vår röst hörd och blir aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle.

Vem behöver lättläst?
Undersökningar visar att nära 25 procent av alla vuxna i Sverige har svårigheter att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning. Jag har ingen motsvarande siffra för barn och ungdomar, men andra undersökningar visar att läsförståelsen bland unga har sjunkit de senaste åren. Läsutmaningar kan bero på ointresse eller misslyckanden, olika funktionsvariationer eller annat modersmål än svenska.

Hitta läsglädjen!
För att bli en god läsare krävs 5 000 timmars läsning (en timmas läsning om dagen i 13,6 år!). Det är många timmar och man kan inte traggla sig igenom dem. Att läsa ska vara roligt! Vi läser ju inte bara för att klara skolan och hänga med i samhället. Vi läser även för att koppla av och må bra. Därför ska inte de lättlästa böckerna enbart användas för lästräning. Böckerna fungerar perfekt som lustläsning där läsaren får möjlighet att uppleva ett äventyr. Och sist men inte minst - för varje utläst bok stärks känslan av att vara "en sån som läser", vilket kan bidra till bättre självkänsla och en positiv lässpiral.

En bro till annan litteratur
Ibland får jag höra att lättlästa böcker skapar lata läsare. Men det stämmer inte alls. Oftast fungerar böcker på lättläst svenska som en bro över till annan litteratur. De flesta läsare känner själva när det är dags att gå vidare. Men för läsare med utmaningar när det gäller språk och inlärning kan det vara lättläst litteratur som gäller hela livet. Då är det viktigt att det finns böcker som passar allas intressen.

Varför skriver jag lättläst?
Jag är språknörd! Jag älskar ord. Och när man skriver böcker på lättläst svenska behöver man verkligen gå i närkamp med orden. Jag flyttar runt och byter plats på ord och meningar, jag stryker och skriver om. Man kan jämföra lättläst med poesi och det gäller att hitta de där allra mest betydelsebärande orden.

Sedan vet jag att böckerna behövs. Min dotter har en diagnos som innebär läsutmaningar. Jag vill att hon och alla andra i samma situation ska ha massor av böcker att välja bland.

I Skrivarpodden med Kerstin Önnebo berättar jag om mina erfarenheter av att skriva lättlästa böcker. Om du är nyfiken hittar du Skrivarpodden här.

Kommentarer

  1. Oj vad intressant!! 5000 lästimmar är väldigt mycket!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En hel del läsning blir det ... Det tänker man inte på om man inte har en tröskel till läsningen. Tack för din kommentar, Anna!

      Radera

Skicka en kommentar