Fortsätt till huvudinnehåll

Att skriva

Om att skriva ... klart jag måste anta Kulturkollos tisdagsutmaning den här veckan.

Grunden till mitt skrivande är min kärlek till orden. Jag älskar att vrida och vända på ord, att flytta runt och byta ut. Att känslan och stämningarna kan skifta beroende på hur jag placerar ett ord fascinerar mig varje dag. Det är alltid lika spännande att se hur berättelsen förändras när jag lägger till eller tar bort en mening, ett stycke eller ett skiljetecken.

Idéerna till mina böcker kommer ofta från något jag själv har upplevt, hört bland mina vänner eller läst i en tidning. Med det som grund kan jag fortsätta att fantisera fritt. Oftast planerar jag inte berättelsen så noga, handlingen vävs fram när jag sitter vid datorn och skriver. Och som författare kan jag ljuga och hitta på så mycket jag vill – det är en av de roligaste sakerna med jobbet!

Jag skriver för att locka till läsning och mina hittills utgivna böcker är uttalat lättlästa. Genom läsning utvecklas språket och du måste ha ett språk för att kunna göra din röst hörd. För mig är det en demokratiskt rättighet att ha tillgång till böcker som ger upplevelse, stimulans och bidrar till att utveckla språket. Därför är min ledstjärna läsglädje för alla, oavsett ålder och förutsättningar.

I bland sitter jag på det fina biblioteket i Kungsbacka och skriver, men lika ofta sitter jag hemma i vårt stökiga arbetsrum. Om jag kör fast funkar det ofta att ta en promenad. Yoga är också bra men i ärlighetens namn är det ganska sällan jag kommer iväg på det.

Mina bästa skrivtips är att skaffa boken Skriv om och om igen och att gå en skrivkurs. Skrivövningar kan sätta fart på dold kreativitet och att prata om skrivande tillsammans med andra är både superkul och lärande. Man måste helt enkelt komma loss och se vart processen leder. Allt som kommer ut på papper eller i datorn är kanske inte lysande men då finns i alla fall något att redigera. Jag brukar säga att man måste våga skriva dåligt, annars kan det aldrig bli bra!

För att runda av det här inlägget kan jag tipsa om att jag bloggat mer om skrivhandboken här och om skrivkurser jag gått här.

Och här sitter jag på biblioteket och ser ut som arketypen av en barnboksförfattare ... ;-)Kommentarer

  1. Å vilket inspirerande inlägg! Jättefint att få veta hur din drivkraft ser ut! Jag har också väldigt positiva erfarenheter av skrivövningar, för det skönlitterära skrivandets skull men också om en ska skriva mer vetenskapligt eller annat så kan det vara bra att göra något annat för att skriva igång sig först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Bra tänkt att 'skriva igång' med en övning även när det gäller andra texter. Ska tänka på det själv när jag ska skriva en artikel i jobbet.

      Radera

Skicka en kommentar