Fortsätt till huvudinnehåll

På skrivkammaren med Kolterjahn och Boardy

Igår kväll hade jag en fin litterär stund. Jag lyssnade på ett samtal om hur två författare skapat fiktiva gestalter utifrån redan existerande verk och andra författares liv. I Mary Jones historia har Elin Boardy skrivit vidare på Robert Louis Stevensons Skattkammarön, där kökspigan Mary Jones - som inte finns med i Stevensons roman - är den som talar. I Den bästa dagen är en dag av törst har Jessica Kolterjahn gjort en fiktivt skildring utifrån historiskt och biografiskt material om Karin Boyes liv i Berlin på 30-talet.

Jag har tidigare läst Den bästa dagen är en dag av törst och tyckte mycket om den. Även jag är fascinerad av Karin Boyes liv och det var verkligen spännande att lyssna till hur Jessica Kolterjahn jobbat med boken - som tog fyra år att skriva! Jag bär även en fascination för Long John Silver och jag ser fram emot att läsa Mary Jones historia.

Gårdagens samtal var inte bara intressant, det fick mig även att reflektera över MITT skrivande. Jag är väldigt sugen på att ta tag i ett större projekt men samtidigt rädd att inte orka. Jag är rastlös av mig, har inte jättemycket skrivtid och vill hela tiden jobba "klart". Jag vet faktiskt inte hur jag skulle fungera under en längre skrivprocess. Men det finns bara ett sätt att ta reda på det. Och det ska jag göra. Först ska jag bara slutföra tre-fyra-fem-sex-sju kortare manus ...

Arrangemanget var en del i Författarcentrum Västs och ABF:s samtalsserie "På skrivkammaren" och ledde samtalet gjorde Anna Mattsson och Jessica Schiefauer.

Kommentarer