Fortsätt till huvudinnehåll

Skrivkurs nummer fem

Jag vill knyta ihop säcken om mina skrivkurser och jag har ju en kvar att berätta om ...

Den senaste kursen jag gått är Att skriva barnlitteratur på Linnéuniversitet. När jag började hösten 2011 var det en grundkurs på halvfart om 15 hp och alla träffar hölls på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Numera är grund och fortsättning hopslagna till en kurs om 30 hp.

Det här var min drömkurs! Den hade blivit omskriven för att ha ett nära samarbete med etablerade författare och förlag. Någon tidning skrev att det var här som "framtidens författare skulle fostras i Astrid Lindgrens anda". Klart man ville gå! Och jag var inte ensam om det. Det var många sökande och höga krav på både betyg och antagningsprov. Jag kom inte in första gången jag sökte. Men andra gången gick det vägen.

Träffarna i Vimmerby var kanonbra. Att bara få vara i miljön kring Astrid Lindgrens barndomshem var magiskt. Vi hade flera författarbesök och det var intressant att höra hur olika författare jobbar. Vi fick även träffa representanter från ett par förlag som berättade om urvalsprocesser och om "bokmakandet". Att få visitkort från någon som jobbar på ett förlag kändes då som en högvinst, men jag vet faktiskt inte om någon klasskamrat från utbildningen har blivit utgiven via den kontakten.

Den här kursen handlade alltså mycket om branschen och förutsatte att du kunde skrivhantverket. Sedan ingick även en litteraturvetenskaplig del som innebar att läsa och analysera skönlitteratur och faktaböcker. 

För mig var kursens stora behållning den inspirerande miljön kring Astrid Lindgrens Näs. Och mina klasskamrater! Jag har fortfarande kontakt med ganska många och vi har en peppande FaceBook-grupp där vi dryftar såväl framgång som motgång och tipsar varandra om händelser i branschen. På den här kursen återsåg jag dessutom en skrivkompis från en av mina kurser på Folkuniversitetet. Det var även under den här utbildningen som jag arbetade om och anpassade böckerna om Tage till lättlästa böcker för nybörjarläsare. Två av böckerna som kommer ut till sommaren ingick i mitt slutprojekt på kursen.

Nu har jag inte fler utbildningar att berätta om. I varje fall inte ännu. Men vi får se vad som händer i framtiden. En sak är säker – fullärd blir jag aldrig!

Vill du läsa mina inlägg om de andra kurserna hittar du dem här:

Första skrivkursen
Andra skrivkursen
Skrivkurs nummer tre
Skrivkurs nummer fyra

Kommentarer