Fortsätt till huvudinnehåll

Första skrivkursen

Jag fortsätter att tassa som katten kring het gröt och försöker samtidigt upprätthålla någon form av bloggstolthet. Visserligen har jag inte "outat" bloggen någonstans men en och annan har ändå hittat hit. Så idag skola jag tala om skrivarutbildningar ...

Min första utbildning i ämnet var en helgkurs på Folkuniversitetet i Göteborg 2008. Det var innan Folkuniversitetet börjat samla sina skrivarkurser i "Skrivarakademin".

Den här kursen hette kort och gott  "Författarkurs" och det kändes nästan förbjudet att anmäla sig.  Men efter en lång föräldraledighet var jag taggad på nyheter och tog mod till mig.

Läraren hette Per Herngren och han var aktiv inom plogbilsrörelsen. Han hade skrivit dokumentära böcker om detta och i jämförelse med honom tyckte jag inte att jag hade något att komma med. Dessutom kändes han sträng.

Men Per var väldigt bra på skrivövningar! Och när jag kommit över mina första tveksamheter fick jag massor gjort. Jag fick bekanta mig med alla grundläggande skrivtermer som gestaltning, miljöbeskrivning, dialog etcetera. Och allt var nytt för mig, i varjefall som termologi.

När jag tänker tillbaka minns jag inte så många av mina kurskollegor. Men en lyrikälskande taxichaufför och en professor i litteraturvetenskap gjorde bestående intryck.

För övrigt kommer jag ihåg att Per kommenterade att jag arbetade snabbt och att det var en användbar egenskap. Man måste ju få ner något på pappret för att kunna börja redigera. Och det är en tanke som hjälper mig framåt även idag!

Kommentarer