Fortsätt till huvudinnehåll

Böcker om skrivande och publicering

Jag har lagt ner mycket tid på att utveckla mitt skrivande de senaste fyra åren. I perioder har jag till viss del varit tjänstledig från mitt ordinarie jobb för att plugga kreativt skrivande på olika högskolor. Jag har även gått några kvällskurser på Folkuniversitetets Skrivarakademi. Dessutom har jag ett litet bibliotek med faktaböcker om skrivande här hemma ...

De två senaste i raden av skrivarböcker köpte jag häromdagen: Så skriver du för unga av Ylva Carlsdotter Wallin och Publicera dig! Om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter av Susanne Holmgren. Båda böckerna är läsvärda och bjuder på matnyttiga tips och idéer. Dessutom jackar de i varandra perfekt. Så skriver du för unga tar dig igenom skrivprocessen medan Publicera dig! tar vid när du väl är nöjd med ditt manus och det är dags att tänka på hur det kan bli bok.

Under en av mina skrivutbildningar jobbade vi mycket med Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva. Det är ingen skrivhandok, men en fullmatad teoribok om barn- och ungdomslitteratur. Den är bra att läsa eftersom den bland annat tar upp barnbokens utveckling. Men den kräver att du verkligen är genuint intresserad av ämnet. Ylva Carlsdotter Wallin tar också upp en del om barnbokens utveckling men i Så skriver du för unga blir på ett betydligt mer lättillgängligt sätt. Dessutom tar Ylva upp skrivhantverket och vad skillnaden är mellan barn- och ungdomslitteratur och vuxenlitteratur. Här och var finns även korta skrivövningar inpetade. Det här är helt enkelt en bra handbok om skrivande!

I Publicera dig! tar Susanne Holmgren upp hur förlagen arbetar, vilka yrkesroller som finns, hur förlagsavtal kan se ut och vad man bör tänka på när man skickar in sitt manus till förlagen. Dessutom finns ett avsnitt om egenutgivning och andra publiceringsmöjligheter. Den här boken har jag väntat på! Förlagsverksamhet bakom kulisserna - något som för mig har känts både ouppnåeligt och lite hemligt.

Kommentarer