Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2016

Här kommer min årskrönika anno 2016. Inga sporthändelser, ingen politik, inga katastrofer eller "bästa-listor" ... bara Ekenstens navelskådande i författarlivet. Håll till godo!

Januari
Linus och Tim, Våga hoppa och Rädda pandan! kom från tryckeriet och jag gjorde poddebut hos Skrivarpodden och pratade om hantverket kring lättläst.

Februari
Min tjänstledighet startade och jag påbörjade livet som heltidsförfattare med flera författarbesök i skolor, att presentera böcker på BTJ:s förlagsdagar och bli publicerad på GP:s kultursidor! Det sistnämnda var väldigt stort för både lättlästgenren och mig själv.

Mars
Jag skrev mycket i mars, mest på ett manus som ännu inte hittat hem hos något förlag. Men jag jobbade även med andra manus som verkligen blev till böcker. Nya skisser till både Emmas liv och Djurdoktorn presenterades av skickliga illustratörer. "Mitt" inslag i Skrivarpodden släpptes och jag plockade fram skämskudden. Men senare har jag hört att det jag berättade skapat en viss förståelse för hur det fungerar att skriva lättläst. Det är inte så enkelt som många tror ...

April
Jag for till huvudstaden och gick på deklarationskurs hos Författarförbundet - givande, nyttigt! Jag besökte även Vilja förlag och planerade marknadsföring och nya manus. Sedan drog jag iväg till Vimmerby för en mysig återträff med kursare på utbildningen "Att skriva barnlitteratur". Och jag svettades över mina faktaboksmanus som inte riktigt ville falla på plats ...

Maj
I maj njöt jag av att styra min egen tid och unnade mig att möta våren under många promenader. Men jag skrev även nya manus, redigerade kommande böcker och for till Helsingborg för att planera med Nypon förlag. Under några varma försommardagar genomförde jag en serie författarbesök och konstaterade att 30 plusgrader, tonåringar och en vecka kvar till skolavslutningen är en utmanande kombination ...

Juni
Jag for till Sveg och tillbringade en vecka som stipendiat på Mankellgården. Min författarkollega och vän Angelica följde med och tillsammans hade vi en både produktiv och härlig skrivarvecka. Rekommenderas verkligen! Prövade även på en radiointervju från tåg vilket inte rekommenderas lika starkt ...

Juli
Juli innebar total bloggtystnad på den här adressen men desto mer aktivitet på min andra blogg, Campingfamiljen. Där rapporterade jag från familjens tur med husvagnen i Danmark.

Augusti
Inte mindre än sex nya böcker kom från tryckeriet; Elsa i London, Linus och Leo, Inte bara fotboll, Första dansen, Fakta om friidrott och Minifakta om djurungar i skogen. Jag fixade inför bokrelease och startade även upp utbildningen till skrivpedagog på Skurups folkhögskola.

September
En mycket hektiskt bokmånad! Jag medverkade på BTJ:s förlagsdagar i Lund för att presentera mina höstböcker och besökte Nypon förlags nya hemvist i Helsingborg. Jag arrangerade min bokrelease på biblioteket i Kungsbacka och lyckades få uppmärksamhet för evenemanget, de nya böckerna och lättläst som genre i flera olika medier - bland annat en fin artikel i GP. Sedan var det dags för Bokmässan och tre dagars frossande i böcker, föredrag och möten med kollegor, förlag och en och annan läsare.

Oktober
Efter Bokmässan jobbade jag intensivt med slutredigering av böcker som ska komma ut i januari 2017. Flera nya avtal för andra kommande böcker blev också påskrivna. Jag fick för första gången biblioteksersättning för utlåningen av mina böcker, inte så mycket, men ändå en milstolpe. Skrivpedagogutbildningen hade ett par internatsdagar i Höganäs och jag tillbringade en inspirationshelg i Dalsland tillsammans med BarnBoksNätet.

November
Jag presenterade utsidor till vårens böcker och medverkade på Halländsk bokmässa i Halmstad. Under höstlovet signerade jag på Akademibokhandeln i Kungsbacka. Jag deppade även över författarskapets negativa sidor: osäker ekonomi, den hårda konkurrensen i förlagens manushögar och de långa väntetiderna i alla led!

December
Eftersom jag fick avslag på årets stipendieansökningar oroade jag mig ännu mer över min osäkra ekonomi. Men jag hade även ett mycket givande planeringssamtal med en av mina förläggare. Det blir fler böcker framöver, många fler! Julen kom och gick och snart knackar 2017 på dörren ...

Förra året vid den här tiden skrev jag att jag under året maxat på alla plan; familj, jobb, studier och skriv. Lite likadant är det i år, med en viktig skillnad - skrivet ÄR mitt jobb! Det har både givit mig perioder av härligt skrivflyt och en mer harmonisk familjesituation men även en större oro över ekonomin. Jag har ödslat mycket tid på att fundera över olika lösningar för framtiden, utan att egentligen komma fram till så många svar. Men en sak är säker - jag släpper inte mitt författarskap. Med tanke på att jag debuterade för 2,5 år sedan har jag ändå nått en bra bit, 17 utgivna böcker hittills och i varje fall ytterligare sju under 2017. Böcker som hittat till sina läsare och tagits väl emot av skolor, bibliotek och bokhandel - även om allting tar längre tid än jag skulle önska.

När det gäller mina planer för 2017 så vet jag att det kommer bli betydligt fler författarbesök i skolor och på bibliotek. Jag vet också vilka manus jag förväntas skriva för Nypon och Vilja inför 2018. Sedan hoppas jag på kraft att skriva om ett kapitelboksmanus som jag tror mycket på och tänk om ett bilderboksmans blir antaget ...! Men jag rundar av denna sammanfattning på samma sätt som förra året. Jag behöver bli bättre på reflektion och eftertanke och fokusera på det jag lyckas med - inte bara på det som är svårt.

Avslutningsvis vill jag önska DIG ett riktigt GOTT NYTT ÅR och att 2017 ska bli ett fint år för oss alla. Kram!

Kommentarer