Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2020

 2020 har på många sätt varit ett bedrövlig år. Men yrkesmässigt har det ändå lunkat på. På uppsidan finns 8 nya böcker och 3 översättningar, fina författarbesök och föreläsningar - både digitala och i verkliga livet, en klättring på topp-200 bland landets mest utlånade författare, stipendier, spännande samarbeten, antagna manus och intressanta utbildningar. På nersidan finns sådant som ofta ingår i författarvardagen: refuseringar, självtvivel och ekonomisk osäkerhet. Ekonomin har varit extra sårbar under pandemin, men tack vare att jag "ställt om", sökt nya uppdrag och lyckats få en del krisstipendier, så har jag klarat min budget. 

Här följer min snabbrepris av 2020  ...

Januari
Det var full fart med manuset till Marie Curie - ett liv. Dessutom hade jag fler faktaböcker på gång och många manus bollades mellan mig och redaktörerna på Nypon och Vilja. Jag har sagt det förr, men säger det igen ... Boken om Marie Curie var en verklig utmaning och ibland tvivlade jag på att den skulle bli färdig. I slutet av januari kom jag ut med två riktigt korta, lättlästa böcker: Minifakta om djurungar på savannen och Ett eget djur. Båda två fick superfina omdömen av BTJ! 

Februari
Jag arbetade vidare med kommande faktaböcker, och slet mitt hår när det gällde bilder till parasportboken. Jag jobbade även med ett projekt som handlar om att göra böcker på lättläst svenska ännu mer lättlästa. Bakgrunden är att många av dagens lättlästa böcker är för avancerade för en del läsare. Det har blivit fördröjningar i det här projektet på grund av ... du vet vet vad. Vi har inte kunnat testa så som det var tänkt, men projektet lever vidare. 
Jag sa nej till ett förlagssamarbete som skavde. Självklart vill jag att så många som möjligt av mina manus ska bli böcker, men jag kan inte sälja mitt arbete till vilket pris eller vilka förutsättningar som helst. I slutet av februari fyllde jag 50 år! Med facit i hand kan man säga att det var ett dumt beslut att skjuta fram det stora kalaset till försommaren - eftersom det ännu inte blivit något kalas. Men vem kunde ana?! Nåväl, jag blev i alla fall fint firad av mina närmaste. 

Mars 
Jag var ute på en serie författarbesök på Fjärås Bräckaskolan och dessa blev vårterminens första och sista besök. Men det var fina besök i Fjärås, jag träffade hela lågstadiet och skrev över 200 autografer. Sedan ställdes allting in, bland annat Litteraturveckan i Göteborg, där jag skulle träffat 15 skolklasser. Jag bloggade om vardag i virusets tidsålder och då hade det bara gått en dryg månad ... fortfarande kunde jag vakna på morgonen och tänka "nu är det över". I backspegeln känns min inställning en smula naiv. Jag länkade till Socialdepartementets utredning om välfärdsteknik i äldreomsorgen, där jag haft uppdraget att göra en lättläst version av sammanfattningen. Det var en utmanande uppgift och jag blev mycket stolt över resultatet. Jag är fortfarande öppen för sådana uppdrag, om kunden är medveten om att lättlästbearbetningar tar tid att göra. 

April
Våren visade sig och jag tror aldrig att jag blivit så glad över att höra koltrastens sång. Våren var i alla fall inte inställd! Men Bokmässan ställdes in, ett deppigt och väntat besked som fick osäkerheten att sprida sig i branschen. Själv slutspurtade jag korrekturen till höstens faktaböcker. Jag debuterade både som översättare av danska faktaböcker till lättläst svenska och som redaktör för en lättläst faktabok om Covid-19. Nyttiga erfarenheter som följts av fler liknande uppdrag. Jag tackade även ja till att sommarjobba som lärare på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur - introduktion. Vid det här laget började jag känna oro över förlorade inkomster, i och med vårens inställda författarbesök. Samtidigt funderade jag över min arbetssituation, att jobba lite för hårt, lite för länge - är varken bra för hälsan eller kreativiteten. 

Maj
Jag bloggade om min första antagna bok inför 2021; Minifakta om djurungar i regnskogen. Jag gjorde mitt femtioelfte omtag på manuset till en fristående uppföljare till Taggad på Insta. Envishet och förmågan att börja om är goda egenskaper för en författare. Jag hade lyssnat till en intressant dokumentär, som gav mig inspiration och glöd till ännu en omskrivning - som kom att reultera i ett antaget manus. Jag genomförde mina första digitala författarbesök och även om det kändes en smula osäkert, fungerade det digitala mötet över förväntan. Så slog jag ett slag för att låna böcker på bibliotek - en utmärkt sysselsättning i tider av social distans. Att året skulle avslutas med en så gott som total nedstägning av landets bibliotek, kunde jag inte ana. 

Juni
Mer digitalt ... Författarförbundet arrangerade en intressant kurs med tips kring digitala författarbesök och jag medverkade vid ett digitalt författarsamtal som spelades in för att visas på biblioteken i Halland. Den ekonomiska oron minskade något när jag fick ett av Region Hallands krisstipendier för professionella kulturarbetare som drabbats av inställda föreställningar (i mitt fall, författarbesök). Jag fick flera positiva besked kring böcker inför 2021, bland annat Fakta om käpphästar som jag skrivit tillsammans med författarvännen Angelica Öhrn. Vi fick lite sommarkänsla på västkusten, men sedan kom regnet traditionsenligt till midsommarafton.  

Juli
Jag sommarjobbade som lärare på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur - introduktion. Jag brukar inte sommarjobba, men i år var det en nödvändighet för att hjälpa upp den ekonomiska situationen efter vårens inställda författarbesök och osäkerheten inför hösten. Rekordmånga studenter hade sökt till universitetens sommarkurser och den här kursen var inget undantag. Sommarjobbet blev både lärorikt och tröttande - det var svårt för mig att arbeta när familjen var ledig. Men några lediga dagar hade jag förstås och semestern tillbringade jag i husvagnen. Lokaltidningen uppmärksammade både stipendium och digitala författarsamtal, kul!

Augusti
Om vi inte befunnit oss i en pandemi hade jag kunnat arrangera en hejdundrande släppfest för 6 nya böcker och 3 översättningar. När Linus och Rosa, Minifakta om djurungar i öknen, Minifakta om djurens bajs, Fakta om barnkonventionen, Fakta om parasport och Marie Curie - Ett liv kom ut, fick jag äntligen se frukten av mitt hårda arbete. Samtliga böcker fick fina omdömen hos BTJ och jag kunde pusta ut. Även översättningarna fick bra omdömen, speciellt Koll på AI. Jag deppade över att jag inte fick chansen att medverka på Bokmässan med mina nya böcker - så många intressanta samtalsämnen som gick till spillo. Böckerna "dör" inte på ett år men det går inte att komma ifrån att 2020 års utgivning riskerar att glömmas snabbare än vanligt. Under augusti slutspurtade jag även mitt sommarjobb på Linnéuniversitetet. 

September
Äntligen blev det fysiska författarbesök igen! Under två veckor träffade jag årskurs 1-6 på Torups skola i Hylte. En otroligt bra satsning från kommunens sida - och jag blev glad över fin återkoppling! Arbetet med 2021 års böcker pågick, och vi spikade manuset och titeln Snusk på Snapchat som den fristående uppföljaren till Taggad på Insta. Tänk att jag rodde i land den boken också! Jag arbetade som redaktör för Fakta om sopor och som bildredaktör för Fakta om vildsvin. Redaktörsjobbet är utmanande men samtidigt lär jag mig väldigt mycket. 

Oktober
Förra månadens författarbesök gav ringar på vattnet och jag blev hastigt inbokad på ytterligare författarbesök i Hylte kommun. Den här gången träffade jag åk 1-6 på Rydöbruks skola, väldigt fina dagar. Och det kom att bli årets sista "live-besök" ... Men jag tillbringade en hel digital vecka i Forshaga kommun, där jag mötte elever i åk 1-2. Inför Författarveckan i Forshaga bestämde man tidigt att hela arrangemanget skulle hållas digitalt, vilket innebar att det fanns en bra tekniklösning och att alla elever var förberedda på upplägget. Jag presenterade min nya bok Ivan är vårdbiträde på bloggen, en yrkesnära, lättläst bok för vuxna och en helt ny serie för mig. Jag vet inte om jag har skrivit så kort och enkelt tidigare faktiskt, en riktigt rolig utmaning. Och det blir ännu mer lättläst för vuxna nästa år, eftersom jag under den här månaden skrev avtal med LL-förlaget angående en lättläst feelgood som ska komma ut hösten 2021. Och sist men inte minst ... så publicerades utlåningstoppen för svenska bibliotek 2019 och jag hamnade på plats 108! En klättring på 69 platser och självklart gav det positivt utslag på biblioteksersättningen. 

November 
Jag var lärare på Linnéuniversitetet igen. Den här gången gällde det mitt återkommande uppdrag om lättläst litteratur på kursen Att skriva barnlitteratur. Tyvärr (och såklart!) hade kursen inga träffar i Vimmerby och jag fick hålla min föreläsning via Zoom. Efter lite teknisktrul så funkade det också. Jag skrev avtal med Bona Signum angående ett läromedel för särgymnasiet och lärvux. Mitt samarbete med Ann Gomér har pågått en tid och jag har redan lämnat ett par av mina texter. Det kommer att hända mer i detta projekt under första halvan av 2021. Jag skaffade nya glasögon och passade på att fotograferas för nya pressbilder. Blev nöjd med både brillor och bilder! Jag fick en hel bunt med nya avtal som rör kommande faktaböcker. Det en ynnest att ha "beställda jobb", vem kunde tro det för fem år sedan?! Men jag skulle ljuga om jag inte medgav att det även innebär en del stress. 

December
Huj, vad veckorna rusat fram! Även om pandemin legat som ett tungt täcke över tillvaron så har tiden ändå gått snabbt. Under december deltog jag i en utbildning om att skriva radiodrama. Eftersom jag ofta lyssnar på SR Drama, var det spännande att kika bakom kulisserna och se hur de jobbar. Jag vet inte om det är min grej att skriva manus för radio, men jag fick med mig bra tips som funkar även i andra manus. Jag har även tokjobbat med min nästa lättlästa biografi och det kommer jag till viss del fortsätta med under jullovet. Manuset ska lämnas i mitten av januari och det finns väldigt mycket (för mycket!) att skriva om den här kungligheten. För övrigt så har jag ogenerat puffat för Marie Curie - Ett liv i alla möjliga sammanhang, och nu senast i samband med att Marie Curie dök upp i SVT:s julkalender. Jag är helt enkelt så stolt över boken och glad över att den under hösten fått fina omdömen av läsinspiratörer på Instagram. Uppmärksamhet kring böckerna är viktigt! Speciellt för en lättläst-författare. Jag når oftast mina läsare via biblioteken och i år har många bibliotek helt eller delvis pandemistängt. Först nästa höst kommer jag att se den fulla ekonomiska konsekvensen av pandemin eftersom biblioteksersättning och royalty betalas ut med ett års eftersläpning. Därför var det extra trevligt att yrkesåret avslutades med ettårigt arbetsstipendium från Författarfonden och kulturstöd från Region Halland. Det senare ska användas till lektörsstöd för mitt pågående vuxenmanus, ett manus som ständigt fått stryka på foten när jag har annat att göra. 

Och med denna genomgång av mitt yrkesår 2020 önskar jag God Jul & Gott Nytt (friskt) År! 

Ann-Charlotte

Kommentarer