Fortsätt till huvudinnehåll

Läromedlets dag

 Den 8 november är Läromedlets dag, en temadag instiftad av intresseorganisationen Läromedelsförfattarna, med syfte att belysa läromedlets betydelse för undervisning och utveckling.

Idag väljer jag att tipsa om läromedelspaketet Mia och Tarek, som består av fem korta berättelser med tillhörande arbetsböcker. Paketet vänder sig i första hand till särgymnasiet och lärvux, men fungerar även fint på sfi:s A- och B-kurser.

Berättelserna handlar om två vänners vardag där läsaren får följa med till badhuset, på bio, på joggingtur, på hundpromenad och när de bakar pizza. I arbetsböckerna finns övningar för att träna läsförståelse, ordklasser, skiljetecken och eget berättande samt underlag för boksamtal. Både huvudböcker och arbetsböcker har härliga illustrationer av Carina Ståhlberg.

Det är en utmaning att skriva lätt och lockande för vuxna nybörjarläsare, och jag är väldigt stolt över BTJ:s fina omdömen om böckerna:

  • Med genialisk lätthet ger berättelsen både lästräning och många uppslag till diskussioner om vardaglig saker.
  • Generositet och respekt präglar relationen mellan Mia och Tarek. Berättelsen är rolig, charmig och hjärtevärmande och skulle kunna kallas feelgood.
  • Berättelsen känns varken sökt eller konstlad. Texten är väldigt enkel, och innehåller inga svåra eller långa ord.

Läromedelspaketet Mia och Tarek finns hos förlaget Bona Signum, hos Läromedia eller andra nätbokhandlare, och huvudböckerna finns på en del bibliotek.

Kommentarer