Fortsätt till huvudinnehåll

Augustläsning

23 november delas Augustpriset ut till tre pärlor i årets bokflod inom kategorierna barn- och ungdom, fackbok och skönlitteratur och jag har läst några av de nominerade till "Årets svenska barn- och ungdomsbok". Och ska jag tippa på en vinnare ligger När hundarna kommer mig närmast hjärtat.

Ishavspirater av Frida Nilsson är en äventyrsberättelse om en syster som letar efter en bortrövad syster och det blir en hiskelig resa över hav och is. Jag imponeras alltid av Frida Nilsson och i den här boken gör den isiga miljön mig mest förtjust. Berättelsen gick som julkalender för ett par år sedan och då lyssnade sonen och jag andäktigt varje eftermiddag. Och den här berättelsen vinner på att avnjutas etappvis och är därför en perfekt högläsningsbok.

Din tur, Adrian av Helena Öberg och Kristin Lidström är en bilderbok för äldre barn (kategoriserad 9-12 år) som tar upp läsutmaningar. Ett snyggt bildspråk matchar den sparsmakade texten och det är lätt att känna in hur Adrians känslor skiftar. Jag gillar boken! Den ger mig som vuxen en tankeställare men jag har lite svårt att se vem läsaren kommer att vara.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer är en stark ungdomsroman som tar upp hur människor reagerar vid hemska händelser. Ingredienserna är kärlek, ond bråd död, skam och skuld. En skicklig berättad historia som till viss del inspirerats av en sann händelse från början av 1980-talet då en ung kille mördades i Kode. Och språket, älskar Jessicas språk!

Nu är det sent! av Emma Adbåge är en bilderbok om att inte vilja sova. Temat är inte nytt men alltid aktuellt. Tonen och bildspråket gör den här boken till en härlig läsupplevelse. Tyckte mycket om den när jag på stående fot läste den på biblioteket.

På sajten Augustpriset kan du läsa mer om alla nominerade böcker och titta på filmer där författarna intervjuas.

Kommentarer