Fortsätt till huvudinnehåll

Att säga nej

Den här veckan har jag arbetat med ett uppdrag i ett läromedelsprojekt. Det är lite hemligt än så länge, så jag kan inte berätta mycket mer än att det är ett riktigt roligt jobb!

Redigering av mina faktaböcker har legat stilla under veckan eftersom mina redaktörer har sportlov, men jag planerar att hugga in på sista (förhoppningsvis!) redigeringsomgången på måndag.

En tråkig sak som hänt är att jag faktiskt tackat nej till utgivning av en bok. Det har aldrig hänt förut. Men jag kände att avtalsförslaget skavde för mycket. Utan att gå in på varken förlag eller avtal så kan jag avslöja att det här meddelandet från Läromedelsförfattarna spelade in när jag bestämde mig. Och jag kan vara tydlig med att det inte gäller något av de förlag som jag redan är utgiven på.

Självklart vill jag att så många som möjligt av mina manus ska bli böcker, men jag kan inte sälja mitt arbete till vilket pris eller vilka förutsättningar som helst. Det handlar inte bara om mig, det handlar om att vara lojal med hela författarskrået. Ersättningarna i den här yrket är redan väldigt låga, mycket få författare lever enbart på pengar från sina böcker. Systemet får inte urholkas ytterligare! Även om det alltid är roligare att hålla en färdig bok i handen, än att ha ett dokument liggande på datorn - så tog jag det här beslutet.

Förresten, samma sak gäller när det handlar om att ta rätt betalt för författarbesök. Att följa Författarcentrums arvodeslista är en hederssak. Dumpade priser förstör för alla och på sikt leder det till att ingen kan leva på sitt författarskap.

För att avsluta med något trevligare, vill jag bjuda på en förhandskik på min nästa bok i serien Djurdoktorn. Den ska heta Linus och Rosa och utsidan kommer att se ut såhär. Som vanligt är det Carolina Ståhlberg som illustrerar.

Trevlig helg!

Kommentarer