Fortsätt till huvudinnehåll

Fakta, fakta, fakta

Ledtiderna har varit långa när det gäller höstens faktaböcker, så långa att de ännu inte är riktigt klara. Hela tiden dyker det upp nya småsaker som ska fixas till. Små och små, förresten. Igår gjorde jag ett register till biografin om Marie Curie - det tog en halv dag! Resten av dagen gick åt till att skriva källförteckning över bokens bilder och att fila på baksidestexten. Däremellan gjorde jag läsningar av Koll på AI och Fakta om Fortnite, som jag översatt från danska, lättlästbearbetat och faktagranskat. Tidigare i veckan har jag haft fullt upp med ett uppdrag som redaktör för en annan faktabok.

Jag ser verkligen fram emot att få hålla i mina färdiga faktaböcker. Ämnena är så vitt skilda men alla böcker ser ut att bli jättefina, var och en på sitt sätt. Bilden nedan visar ett uppslag ur Marie Curie - ett liv. Den här boken har nog varit min största utmaning hittills. Det finns så mycket information om Madame Curie, att plocka ut det mest relevanta och intressanta har inte varit lätt. Dessutom är det supersvårt att skriva enkelt om atomer, grundämnen, radioaktivitet och olika sorters strålning. Ett tag var manuset så fullt av kommentarer från förlaget och faktagranskare, att jag var redo att kasta in handduken. Men det gjorde jag inte!

Nu ser jag fram emot "tänkartid". Jag vill fundera över vad jag ska ta tag i härnäst, och jag är ganska säker på att det ska bli något skönlitterärt.

Kommentarer