Fortsätt till huvudinnehåll

Lär känna branschen

Midsommarafton förnekar sig aldrig! Regndropparna började falla precis när jag skulle duka bordet. Men det var ovanligt varmt, så vi kunde i alla fall sitta under markisen, titta på regnet och äta vår midsommarmiddag. 

Nu måndag och arbetsvecka. Min sommarsemester kommer att vara lite "hattig" i år, i och med att jag har ett uppdrag som lärare på Linnéuniversitetets sommarkurs Att skriva barnlitteratur - introduktion. Jag har tidigare arbetat som gästlärare på grundkursen Att skriva barnlitteratur och fick därför frågan om jag ville stärka upp sommarkursen när det behövdes fler lärare. Söktrycket till universiteten har varit enormt i coronatider! Mitt uppdrag på den här kursen innebär att vid två tillfällen ge respons på skönlitterära texter för en grupp studenter. Hela kursen går på distans och jag arbetar hemifrån. 

Givetvis är det upp till var och en vad man vill använda sitt skrivande till. Men om man skriver med tanken att skicka ett manus till förlag så är mitt tips att lära känna bokbranschen. Poddar är ett sätt! Här följer en lista med poddar om böcker och skrivande. En del av poddarna är avslutade men där finns ändå mycket intressant att hämta. 

Skrivarpodden
En mycket aktiv podd där Kerstin Önnebo intervjuar författare, skrivlärare, förlagspersoner om allt möjligt som rör skrivande och förlagsbranschen. 

Lundströms bokradio
Marie Lundström bjuder på författarmöten, lästips och reportage från Sverige och världen. Det här är en podd från Sveriges Radio. 
Speciellt tips om avsnittet med författarna Lena Sjöberg och Jakob Wegelius. Lena Sjöberg skriver bland annat poesi för barn och unga, exempelvis böckerna: Brevet från mig, Under ett rabarberblad och Min syster är ett spöke. Jakob Wegelius är mest känd för kapitelböckerna om apan Sally Jones: Legenden om Sally Jones, Mördarens apa och Den falska rosen. 

Fantastik Podd
Fantastikförfattare från Sverige och Finland pratar om skrivande och fantasy, science fiction och skräck.

Skrivradion
Skrivcoachen Jeanette Niemi tar upp olika ämnen inom bokskrivandet, hur man blir av med skrivkramp och hittar skrivglädje – oftast tillsammans med en gäst. 

Bladen brinner
Författarna Johanna Lindbäck och Lisa Björbo drev under 2016–2018 podden Bladen brinner med samtal, intervjuer och tips om böcker för barn och unga. Inga nya avsnitt produceras men de gamla innehåller mycket matnyttigt. 

Förlagspodden
Kristoffer Lind (förlagschef Lind & Co) och Lasse Winkler (journalist) om bokutgivning och litteratur. Podden lades precis ned men här finns ändå mycket info om hur det kan fungera bakom kulisserna i förlagsbranschen. 

Skriv en bestseller eller en annan bok
Författarna Ninni Schulman & Caroline Eriksson om skrivprocessen, ibland med en gäst. Inga nya avsnitt produceras, men numera driver författarduon podden Hissen – om skrivandets upp- och nedgångar. 

Författarpodden
Författarna Agnes Hellström och Frida Skybäck klarade båda nålsögat och blev utgivna på ett stort förlag, men de vet hur svår vägen från skrivardröm till bokkontrakt kan vara. Med Författarpodden ger de inblick i den till synes slutna förlags- och författarvärlden.
Författarpodden är inte aktiv men de gamla inslagen innehåller mycket intressant om skrivande.

Läs för livet
Dåvarande läsambassadör Anne-Marie Körling talar om läsning och litteratur för unga tillsammans med olika gäster. Det är Kulturrådet som utser en läsambassadör, vars uppdrag är att sprida läslust. Varje läsambassadör väljer själv hur hen vill arbeta. Nuvarande läsambassadören heter Bagir Kwiek. 
Podden är inte aktiv men innehåller mycket intressant om barn- och ungdomslitteratur. 

Mikrofon
Foto: Csaba Nagy/Pixabay 


Kommentarer