Så fick jag äntligen se böckerna om Gustav Vasa på riktigt. Även om min verkslista numera är ganska lång så är det alltid en speciell känsla att få hålla nya böcker i sin hand. Att höra det lilla knaket när boken slås upp för första gången, känna lukten av papper, nervöst söka efter eventuella korrfel och se hur bilderna blev i tryck ... I just de här böckerna finns många fotografier av riktigt gamla målningar och en del av dem är väldigt mörka i original. Men det blev ändå bra kvalitet!
Vad är då skillnaden på dessa två böcker om Gustav Vasa?
Gustav Vasa - Ett liv är den längre boken, som i första hand vänder sig till ungdomar och vuxna. Den här boken innehåller lite mer och lite djupare fakta och fler bilder. Det är Eva Andreasson på Alltext som har gjort den fina layouten. Gustav Vasa - Ett liv ges ut av Vilja förlag.
Fakta om Gustav Vasa är den kortare boken, som i första hand vänder sig till elever på låg- och mellanstadiet i grundskolan och på särskolan. Av naturliga skäl har jag behövt begränsa innehållet i den här boken (ännu mer!) och språket är ännu mer lättläst. Charlotta Fahlén har både redaktörat och layoutat och det är Nypon förlag som är avsändare.
Självklart kan båda böckerna läsas av ALLA som vill ha en "snabbkurs" i Gustav Vasa! Och jag är glad, stolt och lättad över att böckerna fått fina omdömen av BTJ.
BTJ om Gustav Vasa - Ett liv:
Att komprimera berättelsen om Gustav Vasa på bara 55 sidor är en svår uppgift, men i den här lättlästa biografin fungerar det bra! På ett pedagogiskt och medryckande sätt återges Vasas historia i kronologisk ordning, från födelse till död, via alla de stora händelser som präglade Sverige under hans tid som regent: tiden som fånge i Danmark, Stockholms blodbad, det första “Vasaloppet”, Klockupproret och Dackefejden. Vi får också en inblick i privatlivet och de motstridiga sidorna i Vasas personlighet.
Boken är rikligt illustrerad med bland annat konstverk som skildrar viktiga händelser ur Vasas dramatiska levnad, vilket levandegör epoken. Förutom att texten är förenklad, med korta och raka meningar samt ett vardagsnära språk, markeras också mindre vanliga ord i fetstil för att sedan förklaras närmare. Boken lämpar sig alltså för den som lär sig svenska, eller som har svårt att tillgodogöra sig information genom text. Men det rikliga och fängslande innehållet, tillsammans med det pedagogiska upplägget, gör boken lämplig också för barn i grundskolan som studerar Gustav Vasa och svenskt 1500-tal. //Christine Karlsson, BTJ-häfte nr 17/2021
BTJ om Fakta om Gustav Vasa:
Att reducera mer än 40 år av svensk historia på några få sidor är problematiskt och naturligtvis blir urvalet starkt begränsat. Trots detta får läsaren en bra första introduktion till Vasatiden i svensk historia. Boken illustreras med ett bra urval av foton och karta över vilka länder som ingick i Kalmarunionen.
Jag saknar Hansans ekonomiska betydelse för att Gustav Vasa kunde komma till makten och behålla den. Att Peder Svarts krönika inte går att lita på helt är bra då den kan användas för att illustrera källkritik. Det är bra med anknytningen till Vasaloppet då det är något som alla känner till men kanske inte vet ursprunget till.
Texterna av författaren Ann-Charlotte Ekensten är lättlästa och den överskådliga, innehållsförteckningen underlättar läsningen liksom registret och förteckningen över Gustavs barn. En bok som kan väcka det historiska intresset och att vilja veta mer om Gustav Vasa och hans tid. //Agneta Warheim, BTJ-häfte nr 18/2021
PS. Hör av dig om du vill köpa en signerad bok!
Kommentarer
Skicka en kommentar