Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsbloggen

 Det händer så mycket just nu att jag inte hinner samla ihop mig till ordentliga blogginlägg. Men nu ska jag göra ett försök ... För ett par veckor sedan var jag i Linköping på författarbesök i projektet Läsning Pågår. Där mötte jag många taggade elever som hade både roliga och smarta frågor. Det märks väldigt tydligt när skolan har en plan med författarbesöket. Då ingår mitt besök i ett större läs- och skrivprojekt, som startat redan innan jag träffar eleverna och sedan fortsätter det efteråt. På så sätt får skolan verkligen ut maximalt av både mig och arvodet. 

Det var mitt första besök i Linköping, bortsett från ett studiebesök på Tekniska Verkens fjärrvärmeanläggning för 20 år sedan, och det är en trevlig stad. I city finns massor av butiker och restauranger och Linköpings domkyrka är pampig. Men jag måste erkänna att det kändes lite ensamt att hänga på hotellet under kvällarna, särskilt som hotellet var rätt trist. Men vid ett par tillfällen träffade jag författarkollegan Johan Unenge som också var bokad för Läsning Pågår, och det var ju väldigt trevligt. 

Precis som flera höstterminer tidigare har jag ett uppdrag som gästlärare på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur. Nyligen lämnade jag respons på studenternas skrivuppgift om ett barndomsminne. Det är alltid spännande att läsa studenternas texter och många gånger får jag nya insikter som utvecklar mitt eget skrivande. Nu har vi gått vidare till en lättlästuppgift som startade med en föreläsning om lättläst via Zoom. 

Författarlivet kan innebära lite olika saker och häromveckan fick jag hålla i temat Dagen är din i Facebooks trevligaste grupp Feelgoodfredag. Det är en plats där feelgoodälskare möts, både läsare och författare. Under dagen berättade jag om min nya lättlästa feelgood Leva tills jag dörom hur det gick till när jag debuterade som författare och varför jag skriver på lättläst svenska. Det är författaren Sofia Ymén som startat Feelgoodfredag och hon leder gruppen med stort engagemang. Om du gillar att läsa feelgoodböcker, är mitt tips att söka medlemskap!

Något annat som författarlivet, eller rättare sagt företagarlivet innebär, är att sköta bokföringen. När jag har mycket omkring mig, är det lätt att saker blir liggande och då tar det alltid tid att få ordning på alla papper. Men jag lyckades med detta även denna gång, puh! Inför nästa år blir det förändringar i mitt företagande, eftersom jag ska byta bolagsform från enkild firma till aktiebolag. Det är dags nu. Min omsättning är numera såpass stor att det är motiverat, och jag tycker att det känns bra att skilja min privata ekonomi från företagets. 

Precis nu läggs sista handen vid flera av mina vårböcker. Den bok som har varit mest svårjobbad den här säsongen är den lättlästa biografin Karin Boye - Ett liv. Karin Boye var en passionerad och komplicerad själ och det har varit en stor utmaning att göra henne rättvisa i en lättläst version. Dessutom har det varit väldigt svårt att hitta bra bilder till boken. Boken om Karin Boye är ett hjärteprojekt för mig, och troligen är det så jag får se det. Det är alltid svårt att "räkna hem" nedlagd arbetstid i ett bokprojekt, men i det här fallet är det helt omöjligt ... 

Det är Eva på Alltext som gjort omslaget, och till grund ligger ett porträtt av Karin Boye som Anna Riwkin fotograferade 1933. Numera tillhör fotot Moderna Museet. Karin Boye - Ett liv kommer ut i slutet av januari 2022. 

Trevlig fredag!Kommentarer