Fortsätt till huvudinnehåll

Inte som vanligt

 Idag har boken Inte som vanligt officiell släppdag! Boken handlar om Sam som gillar när allt är som vanligt, och Mira som är bra på att utmana Sam att pröva nya saker. I första hand vänder sig boken till unga vuxna och vuxna som har en intellektuell funktionsnedsättning. 

Här kan du läsa pressmaterial från LL-förlaget: 

Ny bok utmanar vanor och rädslor

Den omtyckta lättlästförfattaren Ann-Charlotte Ekensten kommer nu med en ny bok: Inte som vanligt. Med sina varma och verklighetsnära berättelser har hon etablerat sig som ett populärt namn inom lättläst. 

I boken Inte som vanligt får vi träffa Sam. Han tycker inte om att testa nya saker. Men det gör Mira. Trots deras olikheter gillar han när hon jobbar på Gläntan, gruppboendet där han bor. Detta är en bok om att våga utmana sina vanor och rädslor, men också en påminnelse om att det är okej att göra det en liten bit i taget. Boken är skriven med några få meningar per sida, och är rikt illustrerad med Jonna Franssons bilder.

”hög igenkänningsfaktor för unga och vuxna i liknande situationer, och kan användas som underlag till vidare diskussioner och lästräning”, skriver Eva E:Son Fransson i BTJ-häfte nr 10, 2023. 

Möt författaren!

Ann-Charlotte Ekensten är en erfaren lättläst-författare som brinner för att alla ska få uppleva läsglädje, oavsett förutsättningar. Vid sidan av författandet arbetar hon som skrivpedagog och föreläsare, med Kungsbacka som utgångspunkt. För LL-förlaget har hon tidigare skrivit feelgood-boken Leva tills jag dör.

Ann-Charlotte, hur hittar du inspiration till dina skönlitterära böcker?

– Jag får inspiration av livet! Idén till en berättelse får jag ofta av något i min närhet. Jag får också idéer när jag läser tidningar och lyssnar på radio, och jag älskar att lyssna när människor samtalar. Sedan lägger jag till en massa fantasi, såklart!

Hur kommer det sig att du skriver lättlästa böcker? 

– Vuxna som behöver lättläst litteratur, de kommer alltid i skymundan. Det vet jag av egen erfarenhet eftersom min dotter har Downs syndrom. Det var också därför som jag började skriva lättläst för vuxna.

Vad får du för feedback på dina böcker?

– Jag är ofta ute och träffar både läsare och förmedlare, och jag brukar få höra att det är lätt att tycka om mina karaktärer. Många av mina läsare kämpar med både språk och koncentration, och de brukar tycka att mina böcker är lagom långa – det vill säga korta!

Här hittar du boken hos LL-förlaget!Kommentarer