Fortsätt till huvudinnehåll

Tidningen Norra Halland

Förra fredagen hade jag trevligt besök av en journalist från tidningen Norra Halland. Besöktet resulterade i en fin artikel som publiceras i dagens tidning. Tack för lokal support!Om du är nyfiken och tycker att bilden är otydligt så kopierar jag in texten här ...

Fyra nya böcker i vår
Nu författar Ann-Charlotte Ekensten på heltid


I maj 2014 fick Ann-Charlotte Ekensten sin första bok utgiven. Tre och ett halvt år senare har hon gett ut 28 böcker i kategorin lättläst. Sedan en tid tillbaka satsar hon på författaryrket på heltid.
– Det var ett svårt och ångestfyllt beslut att säga upp sig från en trygg tjänst men nu känns det rätt. Nu är det detta jag gör, säger författaren som i vår ger ut ytterligare fyra böcker.

Det började med Tage på camping som blev en serie. Därefter har det blivit faktaböcker om bland annat friidrott, minifakta om djur och serien Djurdoktorn. I vår släpps en faktabok om dansband, det blir mer minifakta om djur, den femte boken i serien Djurdoktorn samt en sjätte bok i serien om Emmas liv. Till hösten kommer Tyras husvagn som är första boken i en ny serie om camping.
– Jag skriver om mina intressen, dansband, friidrott och camping, säger Ann-Charlotte Ekensten, skrattar och tillägger:
– Vi campar gärna med familjen. Det är en bra miljö att skriva om, där finns vanliga människor, det kan vara både småputtrigt och äventyrligt och det finns många ingångar som läsaren kan identifiera sig med. Faktaboken om dansband är lite speciell och har varit jätterolig att skriva. Jag gillar dansband. Dansband är en del av den svenska kulturen och boken innehåller både fakta och intervjuer med populära dansband. Jag vänder mig främst till ungdomar och vuxna som är intresserade av musikstilen och som behöver en bok på lättläst svenska.

Blogg om camping
Förutom att skriva böcker, göra research, sköta marknadsföring och förbereda föreläsningar driver Ann-Charlotte en blogg om camping som blivit utsedd till en av de tio bästa resebloggarna.
– Bloggen Campingfamiljen genererar en massa roliga samarbeten.
Hon driver dessutom en blogg med anknytning till författarskapet.
– Min författarblogg har 500 läsare per dag och jag uppdaterar den tre gånger i veckan. Det tar tid men är väldigt roligt! Jag är också aktiv på Instagram, där har jag bok- och författarfokus.

En om ställning
Efter 27 år som anställd på samma företag var det en omställning att bli egen företagare på heltid. Dels var det den sociala biten, att vänja sig vid att arbeta ensam efter att ha varit van vid att vara omgiven av kollegor. Dessutom fanns oron för hur det skulle fungera ekonomiskt.
– Det går inte att förutse vad böckerna ger, det blir en klumpsumma en gång om året. Men det ena ger det andra och det kommer nya erbjudanden som böckerna bär med sig. Bland annat föreläser jag i olika sammanhang och gör författarbesök i skolor. Dessutom har jag precis fått ett nytt stipendium. Jag oroar mig fortfarande ibland, men inte lika mycket och jag älskar att bestämma själv.

Jobbar kontorstider
När Ann-Charlotte arbetar hemma i Vallda är det kontorstider som gäller. Arbetsdagen börjar när familjen åkt iväg till skola och arbete och hundvalpen Billy blivit rastad. Vid lunchdags blir det hundpromenad igen och därefter jobb fram till fyratiden.
– Jag skriver bäst på morgonen och sedan är det mycket annat som behöver skötas som har med företaget att göra.
Vad får du inspiration från?
– Idéerna kommer ofta från sådant jag ser, hör eller är med om själv. Sedan skruvar jag händelserna några varv. Men när jag skriver så mycket som jag gör nu måste jag bli bättre på att fylla på med intryck. Jag promenerar mycket med hunden, besöker konstutställningar och till våren blir det en skrivarvecka i Norrköping tillsammans med en författarkollega.

"Sitter i fingrarna"
Ann-Charlotte ser sig själv som en intuitiv författare och säger att det sitter i fingrarna. Hon antecknar idéer och punktar karaktärsdrag men det är först när hon sätter sig framför datorn som författarprocessen kommer igång. Ändå försöker hon hela tiden bli mer strukturerad eftersom hon lärt sig att det är så det ska gå till.
– Men det kanske inte är min grej att planera och sätta upp lappar. När jag väl har satt namnet växer karaktären fram.

Hittills har hon kunnat bocka av några rejäla milstolpar under författarkarriären, bland annat under förra årets bokmässa när hon fick tala om kategorin lättläst på Litteraturscenen.
– Det var stort att ha en officiell punkt på Bokmässan! En annan milstolpe var när min bok Taggad på Insta valdes ut till Kulturrådets barn- och ungdomskatalog, säger Ann-Charlotte som har fler planer inför framtiden, inte minst när det gäller böcker.
– Jag har planer för en roman för vuxna men den får ta tid … Något jag faktiskt gör parallellt med mina ”lättlästa” är att jag arbetar på bilderbokstexter för barn i åldern 3–6 år.

Faktaruta:
Ann-Charlotte Ekensten
Ålder: 47 år
Bor: I Vallda
Aktuell: med fyra nya böcker i vår
Familj: gift med Matti 48 år, barnen John, 14 år och Malin, 11 år, pudeln Billy 6 månader.
Storsäljaren hittills: "Taggad på Insta" som används i skolor, som grund till samtal om nätetik och källkritik.

Text och foto: Christina Nordwall

Kommentarer

  1. 28 böcker ... Jesus. Och oj, vad du är i tidningen hela tiden!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar