Fortsätt till huvudinnehåll

BTJ gillar Marie Curie

Vilken lättnad efter allt jobb! Marie Curie - ett liv fick ett positivt omdöme från BTJ (fd. bibliotekstjänst). Hoppas att det bidrar till att många bibliotek, gymnasieskolor och vuxenutbildningar köper in boken. Här är ett utdrag ur BTJ-häfte nr 17/20:
  • Detta är en lättläst biografi om ett fascinerande levnadsöde. Den banbrytande forskaren Marie Curie blev Sorbonnes första kvinnliga professor, upptäckte två grundämnen och tilldelades inte mindre än två Nobelpris.
  • Språket är vardagligt med korta meningar, layouten luftig med illustrationer i form av fotografier från Curies liv. Mer avancerade ord är fetstilade och förklaras i särskilda rutor
  • Boken är utmärkt för den som studerar svenska eller har läs- och skrivsvårigheter och behöver ett vuxet men lättfattligt innehåll.
Under arbetet med boken har jag haft stor hjälp av Åsa Husberg som var museipedagog på Nobelprismuseet. I höstats tog hon emot sonen och mig på ett studiebesök och efter det har vi haft mail- och telefonkontakt. Åsa har både faktagranskat och kommit med pedagogiska inspel. Via henne fick jag också kontakt med Curieinstitutet i Paris, där jag kunde köpa bilder till boken. 

Åsa har även bidragit till att min bok innehåller alldeles färsk fakta ... Marie Curie tilldelades två Nobelpris och de första priset delade hon med sin man Pierre Curie och Henri Becquerel. I de flesta källor kan man läsa att den svenska Nobelkommittén förbisåg Marie och fokuserade på maken Pierre. Men i själva verket var det den franska vetenskapsakademin som enbart föreslog Pierre och Henri till priset - för inte kunde väl en kvinnas insatser vara så viktiga? Min Marie Curie - ett liv blir den första bok som innehåller den här nya faktaupptäckten!

Coronapandemin har slagit hårt mot Nobelprismuseet, eftersom man är helt beroende av turister. Tyvärr har nu större delen av personalen sagts upp, däribland Åsa. Det känns så himla trist, vi skulle ju ses och fira boken där! Åsa å sin sida, har fått ett nytt, roligt jobb.

Marie Curie - ett liv kommer ut vilken dag som helst. Boken finns att köpa hos bland annat Vilja förlag, Bokus och Adlibris

Marie Curie, bokomslag

Kommentarer