Fortsätt till huvudinnehåll

Astrid Lindgren Memorial Award

Barbro Lindgren tilldelades idag världens största barn- och litteraturpris, ALMA. Prissumman är på hela 5 miljoner kronor. Det är första gången en svensk författare får priset och det är även första gången jag har läst någon av pristagarens böcker.

När jag var liten trodde jag att Astrid och Barbro var släktingar, men så är det ju inte. Däremot kan man säga att de har ett litterärt släktskap. Astrid Lindgren gav en gång Barbro Lindgren en positiv refusering och i efterhand kallar Barbro händelsen sitt universitet. Hon menar att det var Astrid som lärde henne hur man skriver böcker. Du kan läsa refuseringen i boken Det gränslösaste äventyret, en samling av Astrid Lindgrens egna texter.

Jag har inte koll på hela Barbro Lindgrens utgivning. De böcker jag har läst är de böcker som de flesta andra också har läst. Som barn på 70-talet fastnade jag i lätt absurda Loranga, Masarin och Dartanjang. Som lite större barn i början av 80-talet läste jag Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner med pirr i blodet och lätt röda örsnibbar. Jag kommer ihåg att det var lite pinsamt att låna dem på bokbussen! Någon gång har jag även läst böckerna om Sparvel, men dessa kommer jag inte alls ihåg lika väl. Som vuxen har jag läst Max-böckerna för mina barn och en del av Barbros dikter för mig själv.

Grattis Barbro!

Kommentarer