Fortsätt till huvudinnehåll

En bok blir till

Det tar tid att göra bok. Först ska den skrivas. Just Tage-böckerna tog flera år eftersom jag bytt form under tiden. Jag började att skriva en kapitelbok tänkt för högläsning, där varje kapitel var en avslutad historia. Sedan gjorde jag om kapitlen till enskilda böcker och till slut skrev jag om texten för att passa nybörjarläsare. Men den här processen har jag inte tänkt att gå igenom varje gång. Numera känner jag mig lite mer säker på vilken typ av manus jag skriver.

Tage på camping illustreras av Catharina Nygård. Att illustrera tar också tid. Catharina arbetar i akvarell och hon målar upp illustrationerna på stora pappersark. Hon bestämmer var texten ska sättas och lämnar utrymme där. I nästa steg skickar hon bilderna till ett företag som skannar in dem och sätter in texterna på rätt plats. Guldtian befinner sig just nu här i processen. Vi håller på att laborera med typsnitt, fontstorlek, bestämmer hur insidan (bokens "tapet") ska se ut och vad som ska stå på första och sista uppslaget. Igår lärde jag mig ett nytt ord: kolofon. Det är texten som står längst bak i boken med information om vem som skrivit, illustrerat, tryckt och satt boken. Mitt i allt det här har även en formgivare skapat utsidorna till böckerna.

Som du hör är det ganska många personer inblandade och det är redaktören på Tukan som håller ihop hela processen. Hon håller i tidplan, samlar ihop allas åsikter och bestämmer till slut. Jag tycker att det funkar bra, även om jag lämnat mitt bidrag känner jag mig fortfarande delaktig.

Och var i processen ligger böckerna just nu? Som sagt, Guldtian är i slutfas av sättningen - korrekturet ligger här hemma på köksbordet, bilderna till Minigolftävlingen ska börja skannas in och Catharina jobbar för fullt med illustrationerna till Hoppborgen. En bit in i april ska hela materialet skickas till tryckeriet och 2 juni hoppas jag hålla de fysiska böckerna i handen :-)


En tjuvtitt på Guldtians korrektur!

Kommentarer