Fortsätt till huvudinnehåll

Författare om, i och bakom texten

Den här veckan har Kulturkollo haft ett tema kring författaren och texten och som vanligt har man belyst ämnet från olika håll. Veckans utmaning hade titeln Författare om, i och bakom texten och fick mig att tänka på mitt eget skrivande. Jag säger ofta att mina berättelser är en blandning av mitt eget liv, saker som jag sett/hört/läst och sedan spetsat med rent hittepå. Helheten brukar vara så väl mixad att man inte kan veta vad som är vad ...

De första böckerna jag skrev låg närmare mig själv än de jag skrivit nu senast. Då jobbade jag efter tanken "gräv där du står" och till viss del gör jag så fortfarande, även om jag tar mig längre ut i periferin. Men det kan ändra sig, helt beroende på vad jag vill skriva. Det är alltid lättare att få en bra känsla i berättelsen om det finns något av mig själv i den.

Nyårsfesten är den bok som ligger allra närmast mig. Det är inte en tjugo sidors självbiografi men det finns mycket i Elins liv som påminner om hur jag hade det när min mamma dog. Först tyckte jag att det var läskigt att andra skulle kunna läsa sådant som ligger så nära mig men jag tänker inte på det längre. Istället ser jag det som en styrka att kunna använda mig själv i skrivprocessen. Hur det skulle vara att använda någon annans erfarenheter på samma sätt vet jag inte. Då hade jag behövt tänka ännu mer på vad jag väljer att skriva.

Kommentarer

  1. Spännande att skrivandet förändras så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jag är en sådan som vill variera mig, bidrar nog.

      Radera

Skicka en kommentar