Fortsätt till huvudinnehåll

BTJ gillar Ivan är vårdbiträde

 Idag fick jag BTJ:s omdöme om boken Ivan är vårdbiträde och det var så fint att jag nästan blev lite rörd! Ivan är vårdbiträde är en riktigt kort, lättläst bok med nära yrkesanknytning och den vänder sig i första hand till elever på A- och B-kurserna inom Sfi (svenska för invandrare). 

Det var en verklig utmaning att skriva den här boken. Att skapa en berättelse som sträcker sig över 12 uppslag, med bara 8-9 meningar på varje - är svårt. Nu hoppas jag att boken finner sina läsare via bibliotek och skolor! 

Här är ett utdrag ur lektörens omdöme: 
  • Utifrån sina egna iakttagelser i verkliga livet får författaren Ann-Charlotte Ekensten idéer och uppslag som hon omsätter till verklighetsnära berättelser på ett övertygande sätt. Inte bara innehållet skall väcka läslust utan språket skall vara anpassat till läsarens kunskapsnivå. 
  • Själva berättelsen kan säkert leda till många samtal och funderingar med hjälp av de enkla meningarna. Författaren tar fram en lagom spännande historia om hur Janne, en av de boende, försvinner och saknas vid kvällsmaten på äldreboendet där Ivan arbetar. Han som tagit med honom på promenad känner sitt ansvar och särskild oro. Men det hela slutar lyckligt med en liten knorr på slutet. 
  • Elisabeth Werngren har med stor skicklighet utfört humoristiska glada illustrationer som tillför boken ytterligare en dimension. 
  • Denna bok i läsa lätt-format kan varmt rekommenderas. 
Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ-häfte nr 6/2021

Ivan är vårdbiträde finns att köpa hos bland annat Vilja förlag, Bokus och Adlibris. Hos Vilja finns ett gratis arbetsmaterial kopplat till boken, bara att ladda ner och skriva ut. 

Här är en kort film som användes när Vilja presenterade vårens nyheter under BTJ-dagarna ... 
Kommentarer