Fortsätt till huvudinnehåll

Full pott till Körkortet!

 Idag blev jag så glad att jag nästan började gråta! Körkortet fick ett superfint omdöme och högsta betyg av BTJ:s lektör. För mig är det en sådan lättnad att få bra omdömen för skönlitterära böcker, när jag skriver så mycket fakta. 

Körkortet startade faktiskt som en skrivövning. När jag är gästlärare på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur får studenterna uppgiften att skriva upptakten till en lättläst berättelse på 500 ord. Den här gången gav jag mig själv samma uppgift och när jag kommit till 500 ord kunde jag inte sluta skriva. Tur det!

Körkortet är en lättläst bok om körkortsdrömmar, kärlek och misstag, som kan passa läsare från årskurs 6 och uppåt. På bokens baksida kan du läsa: 

Ska Anton aldrig få sitt moppekort? Visst är det mysigt att åka i Hildas A-traktor, men han vill köra själv. Och varför känns det plötsligt helt pirrigt att vara nära Hilda? De har ju varit kompisar hur länge som helst. 

Till slut klarar Anton teoriprovet. Äntligen ska han ut och köra sin snygga, svarta mopedbil! Men Anton gör ett misstag och blir stoppad av polisen. Vad ska hända nu?

Och här är en del av BJT:s omdöme (jag har inte tillåtelse att dela hela): 

"En lycklig Anton beger sig hem, tar ut sin mopedbil. Nu ska han och Hilda köra ikapp ner till centrum. Här anar en ju som läsare komplikationerna som kan uppstå, och visst, det blir polisiärt ingripande, men författaren roar sig på såväl sina läsares som sina huvudfigurers bekostnad. Det är så bra berättat. Enkelt, utan att vara förenklat. Humoristiskt. Helhetsbetyg 5 av 5."

Staffan Engstrand, BTJ-häfte nr 4/2022

Körkortet finns att köpa hos bland annat Nypon förlag, Bokus och AdlibrisKommentarer