Fortsätt till huvudinnehåll

Faktaböcker

Nypon förlag och Vilja förlag jobbar med flera olika serier med faktaböcker: Formatet skiljer dem åt men alla serierna är skrivna på lättläst svenska och vänder sig till barn, unga eller vuxna. På förlagets webbsida finns arbetsmaterial att ladda ner till alla böcker, helt gratis!


Fakta om käpphästar (2021)
I den här boken finns tips om hur du skapar en enkel käpphäst, bygger ett stall, tränar på olika sätt och hittar andra som älskar käpphästar. Förr var käpphästen en träleksak. Nu är det ofta en tyghäst med pinne. Att hålla på med käpphästar kan vara allt från att sy och pyssla till att träna kondition och styrka. Ofta tillsammans med andra. Medförfattare Angelica Öhrn.

Minifakta om djurungar i regnskogen (2021)
Vad äter lemuren? Hur länge bor gorillan med sin mamma? Var finns det regnskog? Det och mycket annat får man veta i den här boken. Här får man också veta mer om leoparder, tapirer och sengångare.


Marie Curie - Ett liv (2020)
Marie Curie - Ett liv är berättelsen om en av världens mest kända vetenskapspersoner. Marie Curie gjorde flera viktiga upptäckter, hon fick Nobelpriset i både fysik och kemi, och hon blev Sorbonnes första kvinnliga lärare och professor. Det här är ett porträtt av en kvinna som gick sin egen väg, och som kämpade hårt för att nå sina mål. 

Fakta om barnkonventionen (2020)
Hur länge är man ett barn och vad kan man förvänta sig av en vuxen? Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Det säger barnkonventionen. Barnkonventionen är 54 regler som handlar om att barn ska ha det bra. I den här boken kan du läsa om några av dessa regler.

Fakta om parapsort (2020)
Det finns idrotter för den som har svårt att röra delar av sin kropp, för den som inte kan se eller för den som behöver längre tid att lära sig saker. Dessa idrotter kallas parasporter. I den här boken kan du läsa om bland annat bordtennis, boccia, elhockey, goalball och simning.

Minifakta om djurungar i öknen (2020)
Hur stort är ett strutsägg? Och vad använder ökenräven svansen till? Det får du veta i den här boken. Du kan också läsa om surikater, oryxar och kameler.


Minifakta om djurens bajs (2020)
Varför äter haren sitt eget bajs.? Och hur många insekter kan bo i en komocka? Det och mycket mer får du veta i den här boken.


Minifakta om djurungar på savannen (2020)
Vad väger en nyfödd elefant? Och varför badar noshörningar i lera? Det och mycket annat får du veta i den här boken. Du kan också läsa om giraffer, lejon och zebror.


Minifakta om kattungar (2019)
Katter är vanliga husdjur, och kattens ungar är söta och roliga. I den här boken får vi lära oss om den första tiden i kattungens liv, bland annat att alla kattungar har blå ögon från början.
Minifakta om hundvalpar (2019)
En hundvalp är både söt och busig. Den behöver träning och mycket sällskap. I den här boken får vi veta mer om den första tiden i valpens liv.


Fakta om dansband (2018)
Dansband spelar musik som passar att dansa till. Men vilken typ av dans? Och hur jobbar ett dansband? I den här boken får du många roliga fakta om musikstilen och intervjuer med populära dansband.
Här kan du läsa ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

"Kanske gör boken dock ännu mer nytta i skolans musikundervisning, eftersom texten är informativ trots sitt enkla språk. Minst ett färgfoto per uppslag gör det hela till en ännu trevligare läsupplevelse." Mia Mårtensson, BTJ-häfte nr 6/2018.

Minifakta om djurungar hemma (2018)
Drömmer du om ett eget husdjur? I den här boken får du träffa några vanliga husdjur: katt, hund, kanin, hamster och undulat.
Här hittar du ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

"Lättläst, informativt och pedagogiskt beskrivet för en bred målgrupp." BTJ om Minifakta om djurungar hemma.

Fakta om älgar (2017)
Älgen är ett av Sveriges mest kända djur och kallas för ”skogens konung”. I den här boken får du veta allt om älgens familj, hur stor älgen är, vad den gillar att äta och hur de lever i skogarna. Visste du förresten att det finns vita älgar?
Här finns ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

"Fakta om älgar är ett utmärkt exempel på en intressant, välgjord och lättläst faktabok." Inger Lindberg, BTJ-häfte nr 18/2017

Minifakta om djurungar på landet (2017)
På en gård ute på landet bor det många olika djur. I den här boken får vi träffa kor, hästar, grisar, får, höns och deras ungar. Lättläst fakta och underbara djurbilder.
Här finns ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

Om Minifakta om djurungar på landet: "Uppslagen är lätta att ta till sig för den läsovane men säkert också för den som vill tillägna sig det svenska språket. Boken är liten både till format och omfång men signalerar inte småbarnsbilderbok." Tine Billing, BTJ-häfte nr 18/2017

Minifakta om djurungar i staden (2017)
En del djur lämnar skogen och flyttar in till staden. I den här boken finns kort och lättläst fakta om ekorren, haren, rådjuret, igelkotten och räven. Och härliga bilder på söta djurungar förstås!
Här kan du se ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

Fakta om friidrott (2016)
En del tävlar i friidrott. Andra tränar friidrott för att må bra, eller bara för att det är kul. Det finns många olika grenar i friidrott. Alla grenar handlar om att hoppa, kasta eller springa. I boken hittar du många fartfyllda bilder på aktiva friidrottare - kanske inspiration till ett nytt fritidsintresse?
Här kan du se ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

Minifakta om djurungar i skogen (2016)
I den här boken får du möta björnen, älgen, vargen, vildsvinet, lodjuret och deras ungar. Det finns korta beskrivande texter och många härliga fotografier på söta djurungar.
Här kan du se ett smakprov ur boken.
Läs mer och beställ boken här: Nypon förlag, Adlibris eller Bokus.

Kommentarer