Fortsätt till huvudinnehåll

Skrivkurs nummer tre

Vanan trogen gick jag även min tredje skrivarkurs på Folkuniversitet i Göteborg. Det här var 2010 och nu låg alla Folkuniversitetets skrivarutbildningar samlade i Skrivarakademin. Den här kursen hette "Att skriva för barn och unga" och leddes av Kerstin Lundberg Hahn. På något sätt hade jag kommit fram till att jag ville skriva just för målgruppen unga. Det här blev en kanonbra kurs! Dels för att Kerstin var en engagerande lärare, dels för att skrivandet helt plötsligt kändes "på riktigt".

Kerstin hade flera böcker utgivna och hon kunde berätta om sin resa mot författarskapet*. Det var även flera kursdeltagare som tog sitt skrivande mer på allvar än vad jag var van vid. Många av dem hade skickat in manus till förlag och jag kände mig mer än lovlig naiv när jag förstod att det är faktiskt så det går till. När vi presenterade oss första gången sa jag bara "jag tycker om att skriva och jag gillar att gå på kurs". Det var så det kändes då. Men under resans gång gick det upp för mig att jag också ville ta mitt skrivande mer på allvar.

Nytt för den här kursen var att vi pratade om skillnaden mellan att skriva för barn och för vuxna. Annars gick vi igenom teorin kring hur man bygger en historia, gestaltning, dialog, miljöbeskrivning och allt det där som jag nu började känna igen. Vi fick även skrivuppgifter mellan gångerna som vi diskuterade och gav varandra respons på. Vi fick också ta del av hantverket kring hur en bilderbok blir till då Sara Gimbergsson gästade kursen.

På den här kursen återsåg jag Sofie, min lärare från "Skriv kreativt", men nu som kursdeltagare. Det var trevligt! Över huvud taget har jag fler bestående kontakter från den här kursen. Det är väl ingen jag träffar dagligen, men några hör jag av eller möter med jämna mellanrum. En av dem är Ingerun som nu driver bloggen Boktjuven. Jag har även FaceBook-kontakt med ett par stycken och en skulle jag återse på en kommande utbildning ...

* Kerstins författarskap började med att hon vann en manustävling arrangerad av Rabén & Sjögren. Sedan dess har hon givit ut många böcker på det förlaget. Nu är manustävlingar där vinsten är bokutgivning tyvärr ganska ovanliga. Antar att förlagen numera får nog med spontanmanus!


PS. Det var förresten under den här kursen som första idén till det som ska bli bok föddes.

Kommentarer

Skicka en kommentar