Fortsätt till huvudinnehåll

Seminariedag Vad gör en text begriplig?

Det blev sannerligen en omväxlande och intressant seminariedag hos Begriplig text igår. Själv tycker jag att det var extra spännande att lyssna när testpanelen delade med sig av sina erfarenheter av olika texter. Alla som ingår i panelen har olika läsutmaningar vilket såklart ger skilda upplevelser av läsningen. Hittills har man enbart läst brukstexter, inte skönlitteratur, men det gav ändå en fingervisning om sådant som är viktigt att tänka på, exempelvis formgivning. Även om det inte var några direkta nyheter för mig (eller mina förlag) är det alltid skönt att få kvitto på att man tänker rätt.

En annan spännande föreläsning var den som Åsa Wengelin från Göteborgs universitet höll om lättläst och klarspråk. Hon konstaterade att det inte finns någon aktuell forskning kring exakt vad som gör en text mer eller mindre lättläst. Hedrande nog hade hon även plockat upp ett citat från mig:
Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att testa vad som händer när jag lägger till eller tar bort några ord. Vilka ord gör berättelsen mer spännande? Och vilka ord gör att det blir tråkigt?
Mycket kring läsandet handlar nämligen om motivation. Om vi själva brinner för det vi ska läsa, accepterar vi en betydligt "svårare" text än vi skulle ha gjort om ämnet varit helt ointressant. Ett bevis för att det behövs många olika böcker att välja bland ... Sedan var det väldigt roligt att träffa Åsa, för vi har faktiskt setts förr i helt andra sammanhang.

Och hur gick det med mitt eget föredrag då? Lite nervös var jag, men det gick bra ändå. Efteråt fick jag både frågor och kommentarer vilket brukar tyda på gott intresse hos publiken. Bilden nedan har jag fått från Sandra på Vilja förlag. Hon var en av ungefär 100 åhörare under dagen.

Kommentarer