Fortsätt till huvudinnehåll

Vem har råd att skriva barnböcker?

Dagens bästa blogginlägg har jag läst hos Onekligen. Lisa Bjärbo tar upp ett av ämnena som stod på programmet under Svenska Barnboksinstitutets föreläsningsdag om kvalitet eller kvantitet i barnboksvärlden. Ämnet är Vem har råd att skriva barnböcker? och det är något jag funderar på nästan varje dag. Just nu känns det som om jag kraschar om jag inte får ett stipendium i höst. Och chansen att jag får ett är inte alls speciellt stor ...

Att jag skulle kunna försörja mig enbart på ersättningen från mina böcker är helt uteslutet. Böcker på lättläst svenska når aldrig den stora marknaden, det är inte ens meningen. De flesta av mina böcker ges ut i små upplagor som nästan uteslutande säljs direkt till skolor och bibliotek. Alltså vet jag redan från början att jag måste komplettera med andra uppdrag som föreläsningar, författarbesök och skrivarverkstäder. Men sådana uppdrag är inte självklara heller. Som ny författare behöver jag presentera mig i olika forum och hitta vägar och kontakter för att kanske bli bokad. Sådant tar tid och mycket kraft.

Vad vill jag ha sagt med det här? Att jag ger upp? Nej, det gör jag inte! Jag älskar det här jobbet. Jag ska bara hitta den optimala kombinationen. Men om inte Ulf Stark kan leva på sina böcker så är det ju en tankeställare ...

Kommentarer