Fortsätt till huvudinnehåll

VM i friidrott

Idag startar friidrotts-VM i London. Redan i eftermiddag kvalar Daniel Ståhl, Michel Tornéus och Angelica Bengtsson i diskus, längdhopp respektive stavhopp. Heja, heja!

Daniel, Michel och Angelica finns med som exempel på svenska friidrottare i min bok Fakta om friidrott. I boken finns även Mustafa ”Musse” Mohamed, som tidigare tävlade i grenen hinderlöpning. Numera är han en framgångsrik långdistanslöpare och jag intervjuade honom i samband med att friidrottsboken kom ut. Här nedan kan du läsa min intervju med Musse ...

Vill du veta mer om friidrottens alla grenar och några av våra svenska stjärnor? Gör ett sprintlopp till närmsta bibliotek och låna Fakta om friidrott. Eller beställ i nätbokhandeln.

Om träning och läsning med Mustafa Mohamed

Namn: Mustafa ”Musse” Mohamed
Yrke: Långdistanslöpare
Bor: Sävedalen, Göteborg
Bästa bokminne: Röde Orm av Frans G. Bengtsson. ”Både äventyr och historia”.
Favoritförfattare: Astrid Lindgren och Jussi Adler-Olsen

Mustafa Mohamed ringer mig mellan två träningspass. Vi ska prata om träning och läsning. Just nu tränar han inför Lidingöloppet, ett 3 mil långt terränglopp som går i september. Musse har redan vunnit Lidingöloppet tre gånger och han tycker att det är ett roligt lopp som han gärna vinner igen. Men han tycker också om att läsa.
- Att läsa är ett perfekt sätt att varva ner och vila efter träning eller tävling. Jag reser mycket och är ofta på långa träningsläger. Då är böcker ett bra tidsfördriv. Jag läser både fysiska böcker och e-böcker i paddan.

Musse gillar deckare och några av favoritförfattarna är dansken Jussi Adler-Olsen och Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho, som finns bakom pseudonymen Lars Kepler.

Mustafa Mohamed är född i Somalia och flyttade till Sverige som 11-åring. Jag frågar om han läste mycket som barn.
- I Somalia fanns inte mycket barnböcker, där var berättandet viktigt. Jag lyssnade när vuxna berättade historier för oss. Men nu läser jag för mina egna barn. Böcker är viktiga hemma hos oss.

När Musse kom till Sverige var det en utmaning att lära sig det nya språket. Familjen bodde i Lysekil och där fanns ingen att prata somaliska med, det var svenska som gällde från början. Musse säger att han lärde sig språket genom att våga försöka prata.
- Jag lärde mig svenska genom att prata med mina kompisar i fotbollslaget. Skolan var också viktig. Där lärde jag mig grammatiken och jag la mycket tid på att plugga.

Musse kommer inte ihåg om det fanns böcker på lättläst svenska när han gick i skolan, men tycker att det är bra att det finns nu.
- Många tröttnar och struntar i att läsa om det blir för svårt.

Mustafas tips till barn och unga som vill träna friidrott är att våga pröva alla grenar.
- Från början vet man inte vilken gren som passar bäst för en själv. Vad man har talang för. Det är både roligt och bra för kroppen att träna olika saker. Sedan är det perfekt att varva ner med en bok. Efter fysisk ansträngning behöver kroppen vila.

Det är Lidingöloppet 2016 som avses.


Kommentarer