Fortsätt till huvudinnehåll

BJT älskar Minifakta om djurungar vid vatten

Idag jublar jag över BTJ:s fantastiska omdöme om Minifakta om djurungar vid vatten. Böcker för barn och/eller böcker på lättläst svenska recenseras väldigt sällan och därför är omdömet från BTJ alltid viktigt.

Förutom att forska, välja ut intressanta fakta och skriva lättlästa texter så är jag själv bildredaktör för mina faktaböcker. Därför gläds jag lite extra över att lektören uppmärksammar och uppskattar bilderna. Till just den här boken var det krångligt att hitta bra bilder, vilket säkert beror på att det är svårfotograferade djurungar. För att hitta rätt har jag haft kontakt med amerikanska, holländska, brittiska, norska och svenska fotografer, bildbyråer och forskare under arbetets gång. Sådant tar mycket tid! Dessutom har jag en bildbudget att pussla ihop så jag kan inte köpa vilka bilder som helst.

Men nog om arbetsprocessen och över till omdömet. Det är inte tillåtet att återge hela, men här kommer några utvalda delar:

Djurungar vid vatten presenterar tumlare, gråsäl, bäver, utter, och mink. Förutom att det berättas var djuret lever och något om boets utformning får läsaren veta hur många ungar som föds, vad de äter och hur länge de stannar i familjen. Vissa uppslag har texten infälld i ljusa rutor på bilden. Andra gånger är text och bild på varsin sida.

Fotografierna är uttrycksfulla. Uttern ligger behagligt utsträckt, gråsälen tittar lite bekymrat in i kameran och minkens ungar ser hjälplöst nyfödda ut.

Att kunna läsa en faktabok på egen hand är lycka för den som just lärt sig läsa, men lika mycket för den som verkligen kämpar med sin läsning. När en faktabok är så välplanerad och strukturerad som denna bok finns förutsättningar för alla barn, oavsett läsförmåga, att ta sig igenom texten med förståelse. Därför är detta en pärla!

Solveig Lidén, BTJ-häfte nr 21/19

Du kan köpa Minifakta om djurungar vid vatten hos bland annat Nypon förlag, Bokus och Adlibris. Och förhoppningsvis finns den snart att låna på många bilbiotek!

Kommentarer