Fortsätt till huvudinnehåll

Bokprocessen är lång

 September rusade förbi och tillsammans med maj brukar det vara min mest hektiska månad. I maj läggs sista handen vid höstens böcker och nu är det vårens böcker som ska bli klara. I januari/februari 2022 kommer jag ut med fem nya böcker på Nypon och Vilja förlag.

  • Två stycken Fakta om, varav en är skriven tillsammans med min vän och kollega Angelica Öhrn.
  • En Minifakta om.
  • En biografi i serien Ett liv
  • En skönlitterär bok för åldern 13+. 
Det ligger mycket arbete bakom varje bok. Om det är en faktabok så börjar jag med att forska och leta fakta under en längre period. Sedan skriver jag, och skriver om ett antal gånger. Efter det går texten över till förlaget, där förläggaren förhoppningsvis godkänner manuset - annars skriver jag om igen! Sedan är det redaktören som sätter tänderna i texten. 

Är det en faktabok så har jag under mellantiden ägnat mig åt att leta bilder. Ibland går det lätt, men ibland (som nu!) är det supersvårt att hitta bra bilder. Just nu ägnar jag mig åt ett rent detektivarbete bland arkiv, museer, tidningar, andra författare, släktingar, litterära sällskap och bildbyråer. 

Under periden när redaktören och jag arbetar med manuset så brukar det inte ske några dramatiska förändringar i texten, ofta handlar det om att stryka. Men manuset brukar ändå skickas mellan oss 5-6 gånger, minst. Någon gång här, så läser även en person som har till uppgift att lättlästgranska texten. Det är även under den här delen av processen som formgivaren sätter manuset, och är det en faktabok så går vi igenom bildernas placering flera gånger innan det sitter. 

Vad vill jag ha sagt med det här ... Jo, att mitt arbete som författare inte är klart när jag har lämnat texten - då börjar istället en ny del av bokprocessen. Ibland är det slitsamt, speciellt när jag har många böcker på gång samtidigt. Men det är också nu som boken växer fram och blir verklig, vilket är en härlig känsla såklart. Och att se omslagsbilden ger alltid en extra kick! Ofta skriver jag ut omslaget och har som peppande målbild på kontoret.

Här kommer en sneak-peak på omslaget till en av vårens böcker, Fakta om Titanic, jag tycker att det blev jättesnyggt! 
Kommentarer