Fortsätt till huvudinnehåll

Böckerna om Emma

I augusti kommer de två första böckerna om Emma ut på Vilja förlag. Emma är en framåt tjej som behöver en del stöttning i vardagen. I böckerna Egen nyckel och Kär i kärleken får läsaren följa Emma då hon flyttar hemifrån och när hon funderar över en speciell relation. Böckerna är i första hand skrivna för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Det är en målgrupp som ofta har olika språkutmaningar och det finns väldigt få böcker skrivna direkt för de här läsarna. Jag är egentligen emot att dela in läsare i fack, alla får ju välja böcker fritt, men en bok där man känner igen sig kan gynna läsningen och bidra till bra samtal.

Än så länge har vi inte kommit så långt i bokprocessen, men arbetet ska snart dra igång. En redaktör ska sätta tänderna i mina manus och jag räknar med en del omskrivningar - det hör till. Det känns extra spännande att släppa in en annan person i texten eftersom det är första gången jag skriver för den här målgruppen. Och om allt går enligt plan ska jag skriva ytterligare två böcker om Emma, med utgivning januari 2016.

Vad är speciellt med Emma-böckerna?
Jag har noga tänkt över vilka ord jag använder - långa och krångliga går bort! Meningarna är korta och texten är avdelad i tydliga stycken. Jag har valt en handling som är relevant för målgruppen, det är ett begränsat antal karaktärer i berättelsen och tidsförloppet är kronologiskt och ganska kort. Dessutom kommer berättelserna att illustreras med fyra-fem bilder per bok för att ytterligare förtydliga en del situationer.

Det blir proffsiga Christina Heitmann som illustrerar och jag längtar efter att se hur hon tolkar ut Emma och miljöerna runt omkring. Viktigt att komma ihåg är att både handling och illustrationer ska vara anpassade till en vuxen läsare.

Och varför skriver jag de här böckerna?
Jag är väldigt intresserad av språk och språkutveckling. Språket är grunden i ett demokratiskt samhälle och du måste ha ett språk för att göra din röst hörd. Just nu pluggar jag språkträning för personer med olika typer av språkstörningar och läsning är en viktig byggsten när man ska utveckla sitt språk. Av erfarenhet vet jag också att det behövs fler böcker som vänder sig direkt till läsare med intellektuell funktionsnedsättning. Även om en del unga vuxna vill läsa barnböcker, ska det finnas alternativ. Det är en fråga om respekt och värdighet.

Min dotter har Downs syndrom, en funktionsnedsättning som nästan alltid innebär språk- och inlärningsutmaningar. Än så länge är hon bara 8 år, men jag vill att hon ska ha många böcker att välja bland när hon blir äldre. Jag känner ganska många ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar av olika slag och när jag pratar med dem får jag inspiration och idéer till nya böcker.

Kommentarer

 1. Väldigt intressant! Och viktigt område! Jobbar själv i den "branschen" och har funderar på att försöka skriva nåt för den målgruppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltså inte bara camping gemensamt ... ;-)

   Radera
 2. Precis :) Nu blev jag så inspirerad av dig att jag börjat skriva på en bok-skiss :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar