Fortsätt till huvudinnehåll

Biblioteksersättning

 Idag kom beskedet många författare väntat på, nämligen besked om biblioteksersättningen för år 2020 (varje gång en bok lånas ut får författaren, illustratören eller översättaren en liten peng). För mig är biblioteksersättningen en betydande del av företagets årsinkomst och jag var lite nervös inför årets besked. I och med att många bibliotek hållit stängt under pandemiåret, räknade jag med att antalet utlån skulle sjunka. Men det blev inte så! Visserligen är det svårt att jämföra mina utlån 2019 och 2020 eftersom jag hade fler böcker på biblioteken under 2020, men känslan är ändå att det inte blev så illa som jag befarat. 

Och mina överlägset mest utlånade böcker förra året blev Minifakta om kattungar och Minifakta om hundvalpar. Här kanske vi kan tala om en ”pandemieffekt”? Många har ju skaffat en ny familjemedlem under coronatiden. Visserligen toppade dessa böcker min utlåning även 2019, men utlånen för just dessa titlar ökade faktiskt under 2020. 

Tack till alla som lånar, lånar ut och läser mina böcker! Kommentarer