Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2023

 Nytt år ... och vi skriver 2024. 

Jag brukar göra en årskrönika över mitt författarår med bloggen som utgångspunkt, men den här gången blir det svårare för bloggen har verkligen fört en tynande tillvaro under 2023. Främst beror det på att jag använder Instagram för att uppdatera min jobbtillvaro, men min nya hobby har säkert också bidragit. Jag har börjat sticka, och det är så roligt! Så när jag har en stund över tar jag hellre upp stickorna än skriver blogginlägg. Kanske är det bra, jag kommer ju ifrån skärmen och händerna får jobba på ett annat sätt. 

Men någon form av summering av verksamheten i Ekenstens Ord AB ska jag väl lyckas med, även den här gången ...

Vårterminen

I början av året kom fem nya böcker ut på Nypon och Vilja förlag: Dunka plåt, Marja är bussförare, Dag Hammarskjöld - Ett liv, Fakta om utdöda djur och Mytiska väsen - Troll. Alla fick bra omdömen från BTJ, och Dunka plåt fick ett extra fint - som faktiskt fick ögonen att tåras av stolthet. Det minns jag speciellt eftersom jag satt på ett café i Cervinia när jag fick mejlet. Jo, då, tant var i Italien och åkte skidor, och det var helt fantastiskt! Något annat som fick bröstet att svälla rejält var brevet jag fick från Dag Hammarskjölds släktingar där de skrev att jag "skickligt greppat historien i stort". Puh! 

Jag hade inga författarbesök inbokade under årets första månader, men i mars blev det fullt upp! Vid flera tillfällen besökte jag en högstadieklass i anpassad grundskola i Härryda kommun och vi skrev både dikter och berättelser tillsammans, bland annat skapade vi överstrykningspoesi från sidor ur mina böcker. Jag träffade också eleverna i två språkklasser på Kannebäcksskolan och höll en föreläsning hos konstföreningen på min gamla arbetsplats Göteborg Energi. 

Vårens sista författarbesök innebar en road trip till Hagfors där jag träffade kommunens alla tvåor. Efteråt fick jag väldigt fin återkoppling från lärare som berättade att eleverna inspirerats och använt mina författartips när de skrivit berättelser. Det gällde särskilt några elever som tidigare haft svårt att komma i gång med skrivet. Så fint att få höra!

I april kom boken Inte som vanligt ut på LL-förlaget, där läsaren lär känna Sam som bor på gruppboendet Gläntan. Och i maj var jag på en inspirerande och trevlig skrivresa med skrivarvänner från Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur. Vi bodde så fint på Solvikens Pensionat i Ingelstad, och jag skrev faktiskt ett manus som kommer ut som bok nu i vår. I samma veva sålde jag en novell för publicering i Hemmets Veckotidning - alltid lika roligt! 

UR påbörjade arbetet med att göra en dramatiserad inläsning av min bok Rädda pandan, med tillhörande arbetsmaterial. Under året har jag varit bollplank och stöttat med en del omskrivningar av berättelsen. Jag är så stolt över det här projektet, det är något av ett ”life goal” faktiskt! Tyvärr har publiceringen flyttats fram vid två tillfällen, men snart så … 

Och så blev det sommar! Först firade vi sonens student i ljuv försommarvärme och lite senare var det dags för dotterns fyra veckors konfaläger. Vi semestrade med fjällvandring i Grövelsjön och husvagnscamping på Österlen. På Österlen finns Dag Hammarskjölds Backåkra, och vid ett besök där fick jag signera några exemplar av min lättlästa biografi Dag Hammarskjöld - Ett liv.

Höstterminen

I augusti kom fem nya böcker ut på Nypon och Vilja förlag: Minifakta om daggmaskar, Minifakta om snöskotrar, Mytiska väsen - Skogsrået, Janko är parkarbetare och Sova i bilen. Även denna gång kunde jag andas ut och glädjas åt fina omdömen från BTJ. 

September drog i gång med författarbesök i min hemkommun. Jag skapade berättelser med elever på högstadiet i anpassad grundskola och kickade i gång ett faktaboksprojekt för elever på mellanstadiet på anpassad grundskola. Det senare mynnade ut i en fin utställning på biblioteket, som uppmärksammades av lokalpressen. 

Sedan var det dags för Bokmässan i Göteborg. Jag deltog i flera olika programpunkter och pratade om allt från författarekonomi till att skriva om motorburen ungdom. För övrigt minglade jag runt och träffade författarkollegor och arbetade i Hatten förlags monter. Även under 2023 har jag haft ett stående uppdrag hos Hatten, som främst inneburit att skapa material till sajten Språkbyggarna. Däremot har jag pausat mitt uppdrag som gästlärare på Linnéuniversitetet, eftersom jag redan under våren märkte att det var mycket på gång - och att pulsen rusade lite för mycket. Ibland behöver man säga nej, även som frilansande kulturarbetare. 

I Forshaga kommun arrangerar man varje år en läsvecka där flera författare medverkar, och den här gången var jag en av dem. Jag träffade åk 1 och 2, och det blev faktiskt hela 17 lektioner innan veckan var över. Det här är ett jättefint projekt med engagerade bibliotekarier och lärare, vilket märks när man kommer ut på skolorna. Eleverna var väl förberedda och frågorna var många. Som grädde på moset fick jag umgås med trevliga författarkollegor under eftermiddagarna. 

Under hösten hade jag äran att medverka i Babbel-podden med Charlotte Cederlund och Emma Andersson. Vi pratade om "läsning för särskilda behov", och om du är nyfiken kan du lyssna här! 

Bara en vecka senare pratade jag på liknande tema, då jag medverkade som en av talarna på författardagen Böcker som funkar, om litteratur för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det var första gången den här dagen arrangerades och det blev verkligen lyckat. Salen var fullsatt och där fanns både läsare och förmedlare av böcker. Det är en svår utmaning att skriva lockande berättelser på rätt nivå för målgruppen, och det är lika svårt att nå ut med böckerna! 

Hösten avrundades med Halländsk bokmässa på Kungsbacka bibliotek där jag främst träffade kollegor, för besökarna var tyvärr få ... Och sista författarframträdandet blev en föreläsning för familjehem och stödfamiljer, på temat lättläst och läslust. Jag fick också reda på att jag placerat mig som nummer 64 på listan över årets mest utlånade författare på biblotek! 

Det blev visst en hel del gjort under det gångna året, och här märks ju bara ”utsvävningarna”. Största delen av författarjobbet sker ändå på kontoret - med fingrarna mot tangentbordet! För det blir nya böcker även 2024, de första kommer redan nu i januari. 

Och med detta vill jag önska dig GOTT NYTT 2024! Kommentarer