Fortsätt till huvudinnehåll

Debutantporträtt

Idag presenterade Svensk Bokhandel sommarens debutanter. Och i raden av debutantporträtt fanns jag. Kan inte säga annat än att jag är stolt. För att läsa hela porträttet krävs inloggning, men jag lägger upp min text här för den som vill läsa. Jag har beställt Svensk Bokhandels sommarkatalog i pappersformat, men den har inte kommit ännu. Jag är ju nyfiken på att läsa om alla andra debutanter också.

DEBUTANT: Gräv där du står! Det var ett av råden jag fick på en skrivarkurs för ett par år sedan. Just då stod jag ofta på olika campingplatser och började därför skriva om det. Campingsemestern är nämligen inte alls så händelselös eller vilsam som många tycks tro. Tänk bara dramatiken när du som husvagnsnovis ska backa in ekipaget på en trång campingtomt första gången …

För många barn är camping ett långt sommarlov fyllt med förtrollande äventyr. Det kan vara badstränder och hoppborgar, minigolfbanor och lekplatser. Det kan också vara nya kompisar och roliga utflykter. Eller så kan det helt enkelt vara första gången du själv går till affären och köper en skrivbok med blått papper.

Huvudpersonen i mina tre debutböcker heter Tage. På semestern brukar han och hans familj parkera sin husvagn på en campingplats. Tage är en finurlig kille som funderar mycket. Eftersom han är lite blyg spelar han hellre minigolf med pappa än träffar okända barn på lekplatsen. Men det hindrar honom inte från att vilja bestämma själv och uppleva spännande äventyr. I böckerna om Tage på camping får du följa honom genom såväl lysande framgång som isande rädsla och moraliska dilemman.

Min ledstjärna är att skapa läslust. Jag vill skriva roliga, varma och vardagsnära berättelser som lockar till skratt och frågor. Böckerna om Tage på camping riktar sig till killar och tjejer som nyss knäckt läskoden och börjat läsa själva. Det kan vara lite kämpigt med läsningen precis i början. Därför har jag vänt och vridit på orden många gånger för att hitta rätt. Att beskriva stora känslor i få ord, det är en utmaning som jag gillar. Och om Tage på camping bidrar till att skapa en enda bokslukare – då har jag lyckats!

Tills vidare fortsätter jag att gräva där jag står. Eftersom jag placerar mina fötter på olika ställen hela tiden, finns det alltid något nytt att skriva om.

Kommentarer