Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt förlag

På sätt och vis har jag hamnat på ett nytt förlag då Studentlitteratur precis köpt Nypon och Vilja. Enligt meddelandet från förlagschefen ska detta inte innebära några förändringar när det gäller utgivningen. Nypon och Vilja ska under befintliga varumärken fortsätta ge ut lättläst skönlitteratur och lättlästa faktaböcker för barn, unga och vuxna.

Jag måste erkänna att jag blev förvånad när jag fick reda på det här. Även om trenden i förlagsbranschen går mot färre, större koncerner så såg jag inte detta komma. Men jag förstår tankarna både kring digitalisering och den nära kontakten med skolans värld. Jag håller tummarna för en ljusnande framtid, både för förlagen och mig själv! Här nedan kan du läsa pressmeddelandet om förlagsförvärvet ...
Studentlitteratur förvärvar Nypon Förlag

Studentlitteratur har tecknat avtal om att förvärva Nypon Förlag, Sveriges största förlag för lättläst. Nypon Förlag grundades 2010 och har på kort tid blivit Sveriges största förlag för utgivning av lättläst skönlitteratur. Nypons böcker vänder sig bland annat till dyslektiker och elever med lässvårigheter som vill läsa en riktigt bra bok. Böckerna passar också för de som har svenska som andra språk. Sedan 2012 ger förlaget också ut lättlästa böcker för vuxna under namnet Vilja förlag.

– Vi på Nypon är övertygade om att alla måste lära sig läsa och att vägen till god läsförmåga går via skönlitteratur. Vi arbetar långsiktigt för att öka läsförståelsen i Sverige och för att göra alla barn, unga och vuxna till goda läsare. Vi har haft en rolig och lärorik resa och vi är stolta över det betydelsefulla arbete vi utfört tillsammans med våra författare. Vi är övertygade om att Studentlitteratur är det rätta förlaget att tillsammans med Nypons anställda och författare fortsätta arbeta för ökad läsförståelse, säger Lena Maria Nordstrand, förlagschef på Nypon förlag.

– För Viljas del öppnar det här upp för helt nya möjligheter, särskilt gällande digitaliseringen av vår utgivning vilken används flitigt som läromedel på exempelvis sfi. Vi ser fram emot att bli en del av Studentlitteratur och är övertygade om att vi blir starkare tillsammans, säger Lina Nordstrand, förlagschef på Vilja.

Studentlitteratur är Sveriges ledande utbildningsförlag med en betydande utgivning av läromedel inom svenska, sva och sfi, där läsförståelse är en central del. Med Nypons och Viljas utgivning av lättläst skönlitteratur stärks förlagets position ytterligare.
– Vi är imponerade av den utgivning Nypon byggt upp under kort tid. Precis som Studentlitteratur, brinner Nypon för lärande vilket syns inte minst i engagemanget och utgivningens kvalitet. Vi är mycket glada och stolta över att få fortsätta vidareutveckla utgivningen tillsammans med Nypons anställda och författare, säger Stefan Persson, Studentlitteraturs VD.

Överlåtelsen skedde formellt den 2 maj 2018.

Kommentarer

  1. Jaha, slurp sa det, så var ditt förlag uppsuget i ett större. De gör väl vad de kan för att överleva, som sagt, och det behöver ju inte vara av ondo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju mycket om det hållet ... i det här fallet tror jag att toppen var nådd när det gäller tillväxt på egen hand.

      Radera

Skicka en kommentar