Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2018

2018 har varit mitt första hela år av egenföretagande. Visserligen var jag tjänstledig från mitt gamla jobb fram till juni 2017, då jag sa upp mig. Men ändå - det är först i år jag varit min egen chef helt på heltid.

Att driva eget innebär såklart både toppar och dalar. 2018 har mina inkomster ökat i och med att både royaltyn och biblioteksersättningen för mina böcker vuxit. Jag har även bokats till fler författarbesök, skrivarverkstäder och andra föreläsningar och har dessutom lyckats skaffa en del andra inkomstbringande uppdrag. Toppenkul såklart! Ökade inkomster i kombination med is i magen och ett föga utsvävande liv, bidrar till att jag inte nojar lika mycket kring ekonomin.

Året har även inneburit tvivel eftersom jag emellanåt haft svårt att hitta rätt ton i mina manus och jag har behövt lägga mycket tid på omarbetningar. Jag vet att det här är ett naturligt inslag i författaryrket men jag ska verkligen försöka släppa den osäkerheten.

Jag brukar inte blanda in så mycket privat i den här bloggen men under året har jag blivit medveten om utmaningen att hålla isär jobb och hemma. Febriga barn, gamla släktingar och irriterande vardagsproblem påverkar mitt liv som frilansande författare betydligt mer än det gjorde som anställd kommunikatör.

Självklart har 2018 även inneburit nya böcker, inte mindre än 10 stycken! Sju av böckerna samt en engelsk överättning har kommit ut på Nypon och Vilja förlag och två böcker har skapats i ett samarbete mellan Tukan förlag och Folktandvården i Skåne.

Här följer snabbersionen av mitt yrkesmässiga 2018. Låt oss önska att 2019 blir ett GOTT NYTT ÅR för oss alla, varma nyårskramar från Ann-Charlotte!

Januari
Januari är boksläppsmånad hos Nypon förlag och för mig innebar det fyra nya böcker: Linus och Morris, Middag för två, Minifakta om djurungar hemma och Fakta om dansband. Dessutom kom Kär i kärleken ut på engelska, In Love with Love. Detta uppmärksammades med en fin artikel i tidningen Norra Halland. Och jag for till Helsingborg för att fira nya böcker på ett mingel hos Nypon förlag. Jag påbörjade även ett uppdrag som teknisk skribent ett par timmar i veckan.

Februari
Arbetet med nya serien Tyras husvagn tog fart i och med att Anna Westin började skissa på karaktärerna till första boken. Jag fick royaltybesked för föregående års försäljning av mina böcker och för första gången kändes det som om summan åtminstone gav någon form av avtryck i bokföringen. Utan att göra för stora kopplingar till royaltybeskedet så började vi lite mer på allvar titta på att bygga en skrivarlya på tomten.

Mars
Jag avslutade mitt uppdrag som teknisk skribent och laddade upp för en lång rad författarbesök, bland annat i Stora Mellby och i Mellerud. Jag medverkade som talare på seminariedagen Vad gör en text begriplig? som arrangerades av arvsfondsprojektet Begriplig text. Inför Världsdagen för Downs syndrom dök jag och dottern upp i ett fint reportage i tidningen Allas.

April
Författarbesökens månad! Jag var bokad för författarbesök under hela vårterminen men i april besökte jag runt 30 skolklasser, de flesta under Litteraturveckan i Göteborg. Författarbesök är en viktig del av mitt yrke och jag ser det som ett hedersuppdrag att komma ut i skolor för att inspirera till både läs och skriv.

Maj
Jag skrev en dikt på fågeltema och skickade in till Sveriges Lantbruksuniversitets poesitävling, och den dikten skulle faktistkt komma att få uppmärksamhet senare på året. Våren kom med både sol och värme och jag for till Eksjö för ett par dagar med författarbesök. Sedan tog jag även upp vikten av att nätverka som egenföretagare, något som tyvärr ofta hamnar långt ner på priolistan. På sätt och vis fick jag ett nytt förlag då Nypon och Vilja såldes till Studentlitteratur men än så länge har detta inte påverkat mitt arbete med förlagen.

Juni
Årets skrivarresa med Angelica Öhrn gick till Lilla Hummelvik på Vikbolandet. Vi hade sommaren med oss och skrivpassen varvades med bad och middagar på altanen. Vilka härliga dagar! Bygget av skrivarlyan påbörjades, dvs Attefallshuset där det nya hemmakontret skulle inredas. Jag bloggade även om att prioritera mellan olika projekt, sådant som är "drömmigt" och sådant som ger faktiska inkomster.

Juli
Semestermånad med både fjällvandring i norra Dalarna och camping på Gotland. Jag lyckades skapa uppmärksamhet för Tyras husvagn - Kaos i kanot i alla betydande campingtidningar. För övrigt upplevde vi den varmaste sommaren någonsin med härliga bad och ljuvligt ljumma kvällar. Men också bränder, torka och rusande klimatångest ...

Augusti
Jag for söderöver i Halland, både för att medverka på Haverdals bokmässa och hålla i en skrivarverkstad på Falkenbergs bibliotek. Höstens böcker dök upp: Linus och Smulan, Kaos i kanot och Minifakta om djurungar på fjället och alla tre fick fina omdömen hos BTJ. Annat kul var att Tukan förlag firade tio år med stor fest och att jag sålde en novell till en veckotidning. Mer negativt var mitt inlägg med titeln "hack i kurvan", om hur problem utanför jobbet påverkar mitt egenföretagande, på ett annat sätt än det gjorde när jag var anställd.

September
Årets bokmånad nummer ett i och med Bokmässan i Göteborg, alltid en trevlig upplevelse med både jobb och sociala aktivieter. I år var jag moderator och deltagare i en programpunkt på Litteraturscenen där även Anna Pella och Lotte Lannerberth medverkade, Att skriva om och för barn med funktionsnedsättning. Jag reste till Vimmerby för att återigen föreläsa som gästlärare på kursen Att skriva barnlitteratur, Astrid Lindgrens Näs är alltid ett kärt återseende. Jag kunde även presentera projektet Lea Tandväktare som jag arbetat med tillsammans med Tukan förlag och Folktandvården i Skåne. Och efter en hel del strul kunde jag äntligen flytta in i skrivarlyan men invigningsfesten låter vänta på sig ...

Oktober
Eftersom årets Bokmässa låg i skarven september/oktober, bloggade jag såklart om detta även i oktober. Jag föreläste om lättläst litteratur för pedagoger på biblioteket i Halmstad och fick läsa upp min fågeldikt från SLU:s tävling i Vetenskapsradion! De två första böckerna i serien Djurdoktorn såldes till ett danskt förlag och min första veckotidningsnovell publicerades. Eftersom oktober är Down syndrome awareness month bloggade jag om min dotter och hennes diagnos.

November
Jag hade en superbra dag med författarbesök på Kollaskolan, en dag som även dokumenterades för tidningen Föräldrakraft. Halländsk bokmässa gick av stapeln på Fyrens bibliotek och det kändes kul att ställa ut på hemmaplan. Jag lyssnade till ett föredrag med Anne-Marie Körling (tidigare läsambassadör) och det var extra kul att hon puffade så mycket för min bok Taggad på Insta. Vårens böcker börjar presenteras på bloggen.

December
Jag for till Lidköping för en läsinspirationsdag med IF Metall. Då träffade jag nuvarande läsambassadören Johan Anderberg, som också medverkade under dagen. Reportaget från Kollaskolans läsprojekt, där jag fick möjlighet att inspirera, publicerades i tidningen Föräldrakraft. Jag kan lätt säga att det är den finaste artikel jag hittills medverkat i! Jag hoppas att den kommer bidra till fler författarbesök i särskolan framöver.


Kommentarer

  1. Grattis till första hela året som din egen! Känner verkligen igen mig i att saker kan störa arbetet som författare, mer än om man är anställd. Roligt att det går så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mårten! Skönt att höra att det inte bara är jag som kan ha svårt att fokusera när annat snurrar. Nu hoppas vi på ett nytt, ännu bättre 2019 :-)

      Radera

Skicka en kommentar