Fortsätt till huvudinnehåll

Litteralund

Litteralund blev allt jag förväntat mig! I varje fall nästan. De flesta programpunkter var superbra i både ämnesval och genomförande, några kändes lite tama och oförberedda. Men så är det ju alltid. Mina topp-tre var samtalet mellan författarna Åsa Lind och Lotta Olsson och domkyrkokaplanen Lena Sjöstrand. Det handlade om att skriva eneklt och djupt på samma gång. Lena Sjöstrand var verkligen påläst och kunde ställa de rätta frågorna. Åsa Lind har skrivit böckerna om Sandvargen och jag brukar lyfta fram just Stora boken om Sandvargen som min favoritbok, när jag är ute på författarbesök.

Ett annat intressant samtal var det mellan författaren Mats Strandberg och klimatforskaren Alexandra Nikoleris. Det handlade om "klimatlitteratur" i allmänhet och boken Slutet i synnerhet. Till sist lyfter jag fram samtalet mellan de tre illustratörerna Karin Cyrén, Maria Jönsson och Per Gustavsson och förläggaren Erik Titusson. Dels var det spännande att få en liten inblick "bakom kulisserna" i illustratörens vardag, dels är Titussons kärlek till barnlitteratur alltid väldigt uppfriskande.

Annat roligt var utdelningen av debutantpriset Slangbellan. Det kändes högtidligt och jag träffade en massa trevliga författarkollegor och andra bekanta i bokvärlden: förläggare, bibliotekarier och redaktörer. Vinnare av Slangbellan blev Det fina med Kerstin av Helena Hedlund.

Sedan är ju Lund så himla vackert med många snygga stenbyggnader ...


Lunds domkyrka

Författarvännen Ingrid Jönsson och utdelningen av Slangbellan.

Åsa Lind och Lotta Olsson i samtal med Lena Sjöstrand om att skriva enkelt och djupt, Mats Strandberg och Alexandra Nikoleris om klimatlitteratur i allmänhet och boken Slutet i synnerhet, Natalie Ruejas Jonson och Rose Lagercrantz om att skriva det man känner till/det man inte känner till, Jessica Bab Bonde, Peter Bergting, Christina Wahldén pratar med Jenny Klefbom om att skriva verkligheten. Och mina faktaböcker bland nyheterna på Stadsbiblioteket.

Författarvännen Maria Engstrand.

Kommentarer

  1. Roligt att läsa och konstatera att jag prickade in två av dina tre i topp - trots att jag inte hann gå så mycket på konferensen pga BULT möte och Slangbellanförberedelser.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar