Fortsätt till huvudinnehåll

Läsombud i Halmstad

Igår medverkade jag på en träff för läsombud som arbetar på gruppbostäder och i daglig verksamhet för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Där talade jag om lättläst litteratur i allmänhet och böckerna om Emmas liv i synnerhet. Vilket superbra inititativ av Stadsbiblioteket i Halmstad det här är. Inte bara att jag fick komma och prata, utan hela upplägget med att sprida inspiration till förmedlare av läsglädje! Den här gruppen av läsombud har träffats hela terminen för att prata läsning och passande böcker för sina verksamheter.

En intellektuell funktionsnedsättning innebär utmaningar när det kommer till språk och inlärning och då söker man sig sällan själv till böcker och läsning. Men att kunna läsa och ta till sig samhällsinformation är faktiskt en demokratisk rättighet. Och lika viktigt är det att få njuta av andra människors berättelser eller att använda sin egen fantasi - därför behövs läsinspiratörer överallt! Jag önskar så att fler bibliotek tar efter det här projektet. Även om det finns några få lysande undantag, så har personer med intellektuell funktionsnedsättning den svagaste rösten i vårt samhälle.

Min serie Emmas liv vänder sig framför allt till ungdomar och vuxna med intellektuell funktsionsnedsättning. Böckerna utspelar sig i typiska vardagssituationer och bjuder på mycket värme och igenkänning. Med böckerna vill jag främst locka till läsning, men det är självklart ett plus om de bidrar till samtal om mellanmänskliga frågor.

Jag har skrivit böckerna om Emma för att jag vet att de behövs! Min dotter har Downs syndrom och tillsammans med henne träffar jag ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar. Det är deras tankar, drömmar och erfarenheter som inspirerat till Emmas liv.

Christina Heitmann illustrerar och gör omslagen till Emmas liv och böckerna ges ut av Vilja förlag. Serien finns i alla format: pappersbok, e-bok och ljudbok, och på förlagets webbsida finns arbetsmaterial till böckerna att ladda ner - helt gratis! Du hittar böckerna hos förlaget eller hos nätbokhandlarna Bokus och Adlibris. Böckerna finns även att låna på många bibliotek.

Kommentarer