Fortsätt till huvudinnehåll

Jobbar på ...

Just nu arbetar redaktören och jag rätt intensivt med faktaböckerna som ska komma ut i januari. Det handlar mest om bildval men även en del språkliga justeringar. Jag har även skickat iväg tre helt andra manus till olika mottagare så nu är det bara att hålla tummarna för att de landar hos positiva förläggare.

Jag jobbar även med ett nytt projekt där jag är lite sökande kring formen. Tänker jag mig en kortare, lättläst berättelse eller en längre bok? Tiden får utvisa och jag kan erkänna att jag inte tycker om just den här fasen. Men jag kommer ta mig igenom, även denna gång!

Däremot gillar jag att Författarfonden skickat ut besked om 2016 års individuella biblioteksersättning. Författare, illustratörer och översättare får nämligen betalt varje gång en bok lånas ut på biblioteket. För att vara helt noga så krävs faktiskt 2 000 utlån innan räknaren börjar ticka. Vi pratar inte om några enorma summor, ersättningen är 96 öre per utlån och om det är en helillustrerad bok så delas pengen mellan författare och illustratör.

Mina böcker finns på de flesta bibliotek och min ersättning ökar lite år från år. I jämförelse med 2015 blev det faktiskt ett rejält kliv uppåt under 2016. Nästa år hoppas jag på ännu en ökning! För riktigt etablerade författare är biblioteksersättningen en märkbar del av årslönen. Dagens uppmaning blir därför: Låna fler böcker!

Och vilken av mina böcker var den mest utlånade förra året? Jo, Linus och Tim i serien Djurdoktorn, tätt följd av Minigolftävlingen och Branden i serien om Tage på camping.

Kommentarer