Fortsätt till huvudinnehåll

Minifakta om djurungar vid vatten

Jag lär mig massor när jag skriver böcker till serien Minifakta om djurungar. Även om jag gillar djur, så är jag ingen expert och behöver därför läsa på inför varje ny bok. Till nya boken Minifakta om djurungar vid vatten har jag bland annat intervjuat några forskare som arbetar med tumlare. Tänk att vi har en egen liten val i våra svenska hav! Men den måste vi vara rädda om, många tumlare dör av skräp i havet och speciellt akut är läget för tumlarna i Östersjön. Världsnaturfonden har ett speciellt projekt kring tumlare, som du kan läsa mer om här.

Själv bor jag på västkusten och har faktiskt haft turen att se tumlare vid några tillfällen i mitt liv. Ofta simmar de två och två och emellanåt kan man se deras fenor sticka upp ur vattnet.

Det finns såklart fler djur i den här boken; gråsäl, utter, mink och bäver. Idén till temat "vid vatten" kommer av att jag verkligen ville skriva om sälungar - de är ju så vansinnigt söta! Först funderade jag på att kalla temat "vid havet" men då jag helst ville hålla mig till svenska däggdjur, behövde jag vidga vyerna och även titta på djur som lever i sjöar och åar.

Av de sötvattenlevande djuren är bävern min favorit. Tänk att den kan gnaga av och fälla stora träd. Och vilka bostäder den kan konstruera åt sig! Jo, jag vet också att många människor tycker att bävrar ställer till med en hel del besvär.

Just nu sitter jag och redigerar nästa Minifakta om djurungar och då stannar jag inte i Sverige. Tvärt om, då tar jag mig långt utanför vårt lands gränser ...

Kommentarer