Fortsätt till huvudinnehåll

Författarekonomi

Jag går i väntans tider. Jag väntar på besked om biblioteksersättningen. Och jag har aldrig väntat så mycket som i år. Varenda krona är varmt välkommen!

Biblioteksersättning är de pengar författaren (och illustratören) få när böckerna lånas ut på bibliotek. Det är inga stora summor - en dryg krona per utlån - men när man räknar ihop alla lån på alla bibliotek i hela landet så blir det ändå en peng.

När jag berättar att jag arbetar som författare på heltid får jag ofta höra "vad kul att du kan leva på dina böcker". Nåja, jag överlever. Min ekonomiskt sinnade farfar sa alltid att det är de små utgifterna, inte de stora inkomsterna, som gör en rik. Följaktligen är det de små utgifterna som får min firma att gå runt.

På våren betalar förlaget ut min royalty för sålda böcker och på hösten kommer biblioteksersättningen. Storleken på dessa två klumpsummor är svår att förutspå och samtidigt helt avgörande för om jag kan fortsätta arbeta som heltidsförfattare. Sedan är det få författare som enbart (över)lever på bokförsäljning och utlån och därför arbetar jag även med författarbesök, skrivlektioner och föreläsningar samt helt andra skrivrelaterade uppdrag.

Det här är inte unikt för mig, tvärt om, man brukar säga att en barnboksförfattares ekonomi består av tre delar:
- royalty för sålda böcker
- biblioteksersättning och stipender
- författarbesök och föreläsningar

Storleken och fördelningen mellan dessa tre delar varierar såklart, både år från år och mellan en författare och en annan.


BIld av Nattanan Kanchanaprat från Pixabay

Kommentarer