Fortsätt till huvudinnehåll

Topp-200!

I dagarna betalas biblioteksersättningen ut till landets författare, illustratörer och översättare. På samma gång sammanställer Författarfonden olika listor över gångna årets utlåning. För egen del når jag för första gången topp-200-listan (plats 174) över landets mest utlånade författare - vilket är ett härligt delmål för mitt författarskap. Eller jag skulle nästan kalla det livsmål, så häftigt känns det! Med tanke på att jag debuterade så sent som 2014 så tycker jag att det är riktgit bra jobbat. Nu råkar jag skriva böcker för den målgrupp som ofta lånar böcker på bibliotek ... men ändå. Tack till alla som rekommenderar, lånar och läser mina böcker!

Det är också roligt att se, att så många av mina författarkompisar finns med på topplistan. Listan domineras faktiskt av barn- och ungförfattare och illustratörer - ändå slår tidningarna upp David Lagercrantz som författare till den mest utlånade titeln 2018, Mannen som sökte sin skugga. Att den mest utlånade titeln i själva verket hette Rum 213 av Ingelin Angerborn, nämndes inte alls. Inte heller att den totalt mest utlånade författaren var (för elfte året i rad!) Martin Widmark. Dessa författare skriver nämligen barn- och ungdomsböcker! Efter ett påpekande från Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion har flera tidningar fört in rättelser. Hur kan man ens spekulera kring varför barn och unga läser allt färre böcker, när man behandlar barn- och ungdomsböcker som andra klassens litteratur?!

Bilden nedan visar ett utsnitt av listan, där min placering syns. Är du nyfiken på hela 200-listan över de mest utlånade författarna 2018, så hittar du den här i länken.

Därmed avslutas arbetsveckan både med något riktigt sött och något lite beskt, trevlig fredag!

Kommentarer

Skicka en kommentar