Fortsätt till huvudinnehåll

Bildredaktör för faktaböcker

När jag skriver mina egna faktaböcker så är jag alltid bildredaktör, det är alltså jag som väljer ut alla foton till böckerna. Att sedan sätta ihop text och bild så att det ser snyggt ut är redaktörens jobb, men jag tar ändå hänsyn till layouten i bildvalet. Jag lägger mycket tid på att hitta de rätta bilderna och jag köper bilder både från bildbanker och enskilda fotografer. Jag har en bildbudget att hålla mig till och ofta blir det ett väldigt pusslande när jag ska få ihop de bästa bilderna till det vettigaste priset. Det händer att enskilda fotografer väljer att medverka pro bono, de skänker en bild eftersom de tycker att syftet med boken är gott, och det är självklart tacksamt!

Jag gillar att arbeta med bilder och har från mitt tidigare arbete som kommunikatör erfarenhet av både bildbehandling och inköp av foton och illustrationer. Därför tvekade jag inte när jag fick en förfrågan från förlaget om att vara bildredaktör för en annan författares böcker. Det är jag som föreslagit de flesta av bilderna till Tomas Dömstedts sprillans nya böcker Fakta om fotbolls-EM för herrar och Fakta om OS och som grädde på moset fick jag lära mig en massa nytt om fotboll och idrottshistoria. Extra nöjd är jag med bilden till utsidan av fotbollsboken ...

Kommentarer