Fortsätt till huvudinnehåll

Klarspråk, lättläst, kärlek och Emmas liv

Okej, det blev ännu ett fredagsinlägg ...

Den här veckan har jag mestadels arbetat med att bearbeta andras texter till lättläst svenska. Det rör sig om två helt olika uppdrag och det är för tidigt att berätta så mycket mer. Men jag kan i varje fall säga att det är en stor utmaning att bearbeta andras ord. Det är minst lika svårt - kanske svårare - än att skriva på lättläst svenska i original. Men det är en rolig utmaning och jag vet att texterna på lättläst svenska verkligen behövs!!!

Ibland får jag frågan om vad som är skillnaden på klarspråk och lättläst. Här väljer jag att citera Olle Josephson, professor i nordiska språk och författare till boket Språkpolitik:
Klarspråk avser myndighetstexter och är ett ideal för myndighetens alla texter, oavsett mottagare.

Lättläst avser texter som har anpassats särskilt till grupper som är läsovana eller har särskilda lässvårigheter, till exempel på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller bristande kunskaper i svenska.
Det finns även tillfällen då texter behöver vara skrivna både på klarspråk och lättläst svenska och det är just detta mitt ena uppdrag bestått i.

Men som sagt, nu är det fredag och till på köpet "alla hjärtans dag". Då vill jag tipsa om en av mina "hetaste" böcker, nämligen Middag för två i serien Emmas liv. Emma bjuder Hannes på middag för att ta reda på vad han känner. Det blir pizza och mycket mer ...

Och tänk, precis när jag lagt upp mitt eget boktips på Instagram så blev jag taggad i den här fina kommentaren som faktiskt handlar om just Emmas liv:
Ann-Charlotte har skrivit 6 böcker om Emma som har en intellektuell funktionsnedsättning. En helt vanlig tjej som behöver lite stöttning i livet och därför bor i ett stödboende.

På samma boende bor Hannes och genom böckerna får vi följa deras första trevande förälskelse, hur de blir ihop och saker som kan komplicerade tillvaron om man har en lättare funktionsnedsättning och är i behov av stöttning, samtidigt som man har samma känslor och behov som alla andra.

Böckerna är skrivna i lättlästgenren, men även vi som inte är i behov av bearbetad text har stor behållning av dem! Jag tycker väldigt mycket om dem, och Ann-Charlotte beskriver Emma och Hannes (och deras liv och upplevelser) på ett väldigt fint sätt.
Jag blev så glad och rörd över dessa fina ord om mina Emma-böcker, tack Susanne.

Hjärtligt trevlig helg!

Kommentarer