Fortsätt till huvudinnehåll

Mera Marie ...

Jag vet att jag "tjatar" om Marie Curie just nu, men så är det också min första biografi. Tveklöst är det även den bok som tagit längst tid att skriva. Hittills. Faktainsamlingen krävde sitt och sedan är det svårt att skriva lätt om svåra saker ... Därför är det så himla kul att Marie Curie - ett liv får så många fina omdömen.

Två av Instagrams läsinspiratörer skriver följande ... 

”Marie Curie - ett liv” av Ann-Charlotte Ekensten är en inspirerande läsning och en personlig berättelse om vetenskapskvinnan som fick två Nobelpris för sitt forskande arbete. En fascinerande läsning som jag varmt rekommenderar till alla åldrar.

Marie Curie var målmedveten, vetgirig och gick sina egna väger. Boken skildrar hela hennes 66-åriga liv och vi får även en tydlig bild hur samhällssynen och omvärlden såg ut. En stöttande familj och hårt arbete låg bakom de stora framgångarna.

Ann-Charlotte Ekensten har gjort en grundlig research och jag imponeras över hur skickligt vetenskaplig fakta blandas med personliga vardagshändelser och yrkesliv. Fram växer ett varmt och mänskligt personporträtt som skildrar en hårt arbetande kvinna som framgångsrikt utmanar hinder och lyckades blanda familjeliv med framgångsrikt yrkesarbete.

Boken är på drygt 40 sidor, skriven på lättläst svenska och rikt illustrerad med foton, inköpta från Curiemuseet i Paris. Den är informativ, spännande och intressant. En utmärkt läsning till en bred målgrupp. @agneta_norrgard

***

Marie Curie föddes som Marya Skłodowska i Polen 1867. Familjen hade knappa resurser, men fadern uppmuntrade döttrarnas begåvning och studieambition. Marya tog sig till Paris och studerade fysik på Sorbonne (och bytte namn till Marie). Efter examen började hon forska på olika grundämnen och mineraler och blev intresserad av den strålning en del av dem sände ut. Detta ledde dels till att hon upptäckte fler nya grundämnen och också fenomenet radioaktivitet. För det sistnämnda erhöll hon (som första kvinnliga nobelpristagare) tillsammans med maken Pierre och kollegan Henri Becquerel 1903 års Nobelpris i fysik. 

1911 mottog hon Nobelpriset i kemi för sina upptäckter av grundämnena radium och polonium, vilket gjorde henne till den första person (och hitintills enda kvinna) som tilldelats Nobelpriset två gånger och den hittills enda person som tilldelats priset i två skilda vetenskapliga ämnen.

Ann-Charlotte Ekensten har verkligen fångat både stort och smått kring Marie Curie och hennes spännande liv, och lyckats förmedla det på ett lättillgängligt men ändå intresseväckande sätt. Tack för en välarbetad och intressant bok; du har gjort ett fantastiskt jobb! @boksannKommentarer