Fortsätt till huvudinnehåll

Intervju om faktaböcker

För ett par veckor sedan intervjuades jag om mina faktaböcker i Facebook-gruppen Gläfs (gruppen för läsning av facklitteratur i skolan).

Hej Ann-Charlotte Ekensten - vem är du?
Jag skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna - både faktaböcker och skönlitteratur. Min ledstjärna är läsglädje för alla, oavsett förutsättningar. Jag finns utgiven med ett femtiotal böcker på några olika förlag. Som en del i mitt författarskap, arbetar jag som skrivpedagog och föreläsare. För övrigt är jag förälder, maka, hallänning, husvagnscampare, pudelägare, körsångare, skidåkare, storläsare och mycket annat ...

Berätta om någon eller några faktabok/böcker av dig som är aktuell just nu!
Det senaste året har jag skrivit om allt från Marie Curie till djurens bajs ... Boken Marie Curie - ett liv är en lättläst biografi om en viktig person i vetenskapens historia. Marie Curie forskade om radioaktiva ämnen och fick Nobelpriset i både fysik och kemi. Marie levde i en tid då få kvinnor hade möjlighet att studera och hon kämpade hårt för att kunna ägna sitt liv åt vetenskap och forskning.
Fakta om parasport, Fakta om barnkonventionen, Minifakta om djurungar i öknen och Minifakta om djurens bajs är mina övriga faktaböcker i höst.

Varför skriver du facklitteratur för barn/ungdom?
Jag skriver främst för ovana läsare och bland dessa finns många som föredrar faktaböcker. Det kan bero på att ett speciellt ämne attraherar eller att läsaren kan pausa i boken, utan att behöva hålla en berättelse i huvudet. Tydliga bilder och andra grafiska element kan även locka och underlätta läsningen.
Sedan är jag en nyfiken person, jag älskar att sätta mig in i nya ämnen! Jag triggas också av utmaningen, det är svårt att skriva lätt om krångliga saker ...

Har du gjort författarbesök i din roll som facklitteraturförfattare? Berätta!

Jag är ofta ute på författarbesök men hittills har jag inte bokats i rollen som facklitteraturförfattare, i varje fall inte i första hand. Men under mina "vanliga" författarbesök pratar vi alltid om skillnader mellan faktaböcker och skönlitteratur, research, källkritik och upphovsrätt. Det här är ämnen jag fördjupar, om jag skulle bokas som facklitteraturförfattare - allt efter elevernas ålder och förutsättningar.

Om en lärare/elev letar information om dig och ditt författarskap, var kan de hitta den då?
Hos Författarcentrum finns en presentation där jag berättar om mina olika författarbesök och föreläsningar, här är länken: https://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/3259/Ann_Charlotte_EkenstenKommentarer