Fortsätt till huvudinnehåll

Boksläppsonsdag och BTJ

 Idag släpps vårens böcker på Nypon och Vilja förlag. För min del innebär det fyra faktaböcker, en biografi och en skönlitterär bok. Ett efter ett trillar även BTJ:s omdömen om böckerna in. De jag hittills fått har varit positiva - skönt! BTJ:s omdöme är viktigt eftersom det ofta fungerar som inköpsstöd för biblioteken, och för att böcker på lättläst svenska sällan får några andra recensioner. Omdömena får inte återges i sin helhet, men utdrag går bra. 

Här är BJT:s omdöme om några av vårens sprillans nya böcker ... 

Minifakta om djurungar i Australien
"Boken, som innehåller sex korta kapitel på vardera ett siduppslag, vänder sig till barn från sju år. Texten är lättläst och intresseväckande och kan stimulera de mest läsovana eleverna i skolan. Texten kompletteras med välvalda och vackra bilder i färg. Läsaren får kort information om torra och fuktiga miljöer i Australien, emun, koalan, kängurun, myrpiggsvinet och vombaten."
Bengt Magnusson Björksten, BTJ-häfte nr 3/2022

Minifakta om djurungar i Australien finns att köpa bland annat hos Nypon förlag, Bokus och Adlibris


Fakta om kaninhoppning (medförfattare Angelica Öhrn)
"Det här är en kul faktabok om ett lite ovanligare ämne. Nypons lättlästa faktaböcker passar ofta framförallt de läsovana eleverna, men just på grund av det lite annorlunda ämnet är den här boken fascinerande nog att passa alla yngre läsare. Språket är enkelt, men man lyckas ändå göra det hela intressant."
Mia Mårtensson, BTJ-häfte nr 3/2022

Fakta om kaninhoppning finns att köpa hos bland annat Nypon förlag, Bokus och Adlibris
Karin Boye - Ett liv 
"Det är en svår konst att skriva både lättläst och samtidigt innehållsrikt. Här lyckas Ekensten med bravur. Biografin är gedigen och en bra ingång i Boyes liv oavsett om man behöver ett mera lättläst språk eller inte. Blygsamma 47 sidor till trots lyckas Ekensten med att få in det som behövs och mer därtill. Boken innehåller även väl valda bilder. Karin Boye - Ett liv är en riktigt bra lättläst biografi."
Daniel Gustavsson, BTJ-häfte nr 3/2022

Karin Boye - Ett liv finns att köpa hos bland annat Vilja förlag, Bokus och Adlibris

Kommentarer