Fortsätt till huvudinnehåll

Det viktiga Namnet

Det där med namn på karaktärer ... Debutantbloggen hade ett inlägg om namn i helgen och jag hakar på resonemanget. Jag får faktiskt inte flyt i skrivandet om jag inte hittar rätt namn för mina karaktärer. I många fall börjar mina berättelser med ett namn. Jag letar länge och väl på SCB:s webbplats efter rätt namn till rätt personlighet och tidsålder. Namnet ska ligga rätt i munnen, inte vara för vanligt - men inte heller för ovanligt.

Mina kommande böckerna riktar sig till nybörjarläsare och då ska namnet dessutom vara lättläst. Eftersom namnet hela tiden återkommer i texten ska den ovane läsaren hyfsat enkelt ljuda ihop bokstäverna och minnas ordbilden så att läsningen inte hakar upp sig på just där.

Huvudpersonen i de kommande böcker heter Tage. Och det känns helt rätt nu. Men så hette han inte från början. I två års tid har han hetat något helt annat och det var jättesvårt att byta. Men jag gjorde det av egen fri vilja för att jag hittade en annan kille med samma namn i en bok i en snarlik genre. Det kändes onödigt att utmana till förväxlingar så Tage fick det bli. Ett tvåstavigt namn med ljudenlig stavning som börjar krypa uppåt på topplistorna, även om det kommer dröja ett tag tills det finns tre Tage i varje förskoleklass.

Kommentarer