Fortsätt till huvudinnehåll

Teckenkurs

Den här veckan är jag på tre dagars teckenkurs. Hemma hos oss använder vi tecken som stöd till talet eftersom det hjälper vår dotter att utveckla sitt språk. Hon är hörande men har en funktionsnedsättning som bland annat innebär långsam inlärning och språkutmaningar, och då stöttar tecken. Faktiskt hjälper tecken som stöd ALLA barn att utveckla sitt språk - men det är ett annat inlägg.

Numera pratar vår dotter mycket, typ hela tiden! Men hon talar inte "rent" och tecken hjälper till att förtydliga i svåra situationen och vid inlärning av ny kunskap. Exempelvis är tecken suveränt när vi lästränar eller gör engelskaläxan. Jag (och resten av familjen) har gått många teckenkurser genom åren men nu var det ett tag sedan och jag behöver fräscha upp kunskaper och bygga ut mitt ordförråd. Förutom att jag tecknar med min dotter använder jag även tecken som stöd när jag gör författarbesök i särskolan.

Tecken som stöd innebär, till skillnad från teckenspråk, att man talar samtidigt som man tecknar. Alltså går det ju alltid att göra sig förstådd bland hörande - även om man råkar teckna fel. Men på den här kursen är de flesta lärarna döva eller har en grav hörselnedsättning och då kan man (jag!) inte snacka sig ur situationen ... Så efter en mycket intensiv dag på skolbänken tar jag en tidig kväll.

Här nedan ser du förresten tecknet för "skriva".

Kommentarer